Начин на приготвяне
Попарваме бамята във вряла вода и я пресичаме с лед.
Избираме средно големи патладжани, разрязваме ги на две по дължина и издълбаваме средата с лъжица. Посоляваме и оставяме около половин час да отделят горчивия си сок, след което ги измиваме, подсушаваме и поставяме в тава. Намазваме ги с олио и ги запичаме за 15 минути в предварително загрята на 180° С фурна.
Междувременно в тиган загряваме олиото и задушаваме ситно нарязаните моркови, чесън, лук, целина и чушки. Добавяме маслото и готвим, докато омекнат.
Прибавяме бамята и доматите, нарязани на кубчета.
Овкусяваме със сол, черен и червен пипер и ситно нарязан магданоз.
С получената плънка пълним запечените патладжани и отгоре поръсваме с натрошено сирене. Доливаме вода в тавичката и печем още 10 минути до готовност.
Интересно: По нашите земи патладжанът се появява през XVI в. Внесен е от турците. До началото на XX в. остава леко встрани от общите предпочитания на българите. Днес обаче е на почит в националната ни кухня, особено през есенно-зимния сезон, когато, най-често печен, се слага в салати, разядки и мусаки.