
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
цял заек цял заек | 1 | ||
краве масло краве масло | 150 g g | ||
олио олио | 50 ml ml | ||
ориз ориз | 150 g g | ||
печурки
печурка (печурки) | 100 g g | ||
праз лук праз лук | 2 стръка стрък | ||
спанак спанак | 150 g g | ||
моркови морков | 1 | ||
лук лук | 1 глави глава | ||
чесън чесън | 2 - 3 скилидки скилидка | ||
бяло вино бяло вино | 150 ml ml | ||
мащерка мащерка | 2 стръка стрък | ||
дафинов лист дафинов лист | |||
домати домат | 1 | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер | |||
червен пипер червен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПълнен заек с ориз, гъби и спанак
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Овкусяваме заека със сол, черен и червен пипер отвън и отвътре и го намазваме с масло.
Загряваме олиото и задушаваме нарязания на полумесеци праз лук. Добавяме ориза и чесъна и задушаваме до златисто. След това прибавяме спанака, 100 ml бульон, 30 g масло и гъбите, нарязани на четвъртинки. Подправяме със сол и черен пипер и оставяме течността да изври, като разбъркваме често.
С готовата смес пълним вътрешността на заека и го зашиваме с конец. Поставяме го в тава, около него нареждаме моркова, една глава лук и чесъна, нарязани на едро, дафиновия лист и стрък мащерка. Наливаме 50 ml бяло вино и бульон, колкото да покрие заека до половината. Печем под фолио около час - час и двайсет минути в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстраняваме фолиото и печем още 10 - 15 min, докато хване коричка.
След като извадим заека, отделяме част от соса от печенето и зеленчуците и ги пасираме. Слагаме го на котлона и след като заври, доливаме 50 мл бяло вино и слагаме мащерката. Прецеждаме соса, добавяме 50 g масло и оставяме да се сгъсти за няколко минути. Можем да го пасираме, за да стане по-фин. Накрая подправяме със сол и черен пипер.
Поднасяме заека със соса отстрани и украсяваме с резенчета домат.