Начин на приготвяне
Овкусяваме заека със сол, черен и червен пипер отвън и отвътре и го намазваме с масло.
Загряваме олиото и задушаваме нарязания на полумесеци праз лук. Добавяме ориза и чесъна и задушаваме до златисто. След това прибавяме спанака, 100 ml бульон, 30 g масло и гъбите, нарязани на четвъртинки. Подправяме със сол и черен пипер и оставяме течността да изври, като разбъркваме често.
С готовата смес пълним вътрешността на заека и го зашиваме с конец. Поставяме го в тава, около него нареждаме моркова, една глава лук и чесъна, нарязани на едро, дафиновия лист и стрък мащерка. Наливаме 50 ml бяло вино и бульон, колкото да покрие заека до половината. Печем под фолио около час - час и двайсет минути в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстраняваме фолиото и печем още 10 - 15 min, докато хване коричка.
След като извадим заека, отделяме част от соса от печенето и зеленчуците и ги пасираме. Слагаме го на котлона и след като заври, доливаме 50 мл бяло вино и слагаме мащерката. Прецеждаме соса, добавяме 50 g масло и оставяме да се сгъсти за няколко минути. Можем да го пасираме, за да стане по-фин. Накрая подправяме със сол и черен пипер.
Поднасяме заека със соса отстрани и украсяваме с резенчета домат.