Верига от любими рецепти
Пълнен заек с ориз, гъби и спанак

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

цял заек цял заек1
краве масло краве масло150 g g
олио олио50 ml ml
ориз ориз150 g g
печурки печурка
(печурки)
100 g g
праз лук праз лук2 стръка стрък
спанак спанак150 g g
моркови морков1
лук лук1 глави глава
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
бяло вино бяло вино150 ml ml
мащерка мащерка2 стръка стрък
дафинови листа дафинов лист
домати домат1
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер

Пълнен заек с ориз, гъби и спанак

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:20 h
(2)

Начин на приготвяне

Овкусяваме заека със сол, черен и червен пипер отвън и отвътре и го намазваме с масло.

Загряваме олиото и задушаваме нарязания на полумесеци праз лук. Добавяме ориза и чесъна и задушаваме до златисто. След това прибавяме спанака, 100 ml бульон, 30 g масло и гъбите, нарязани на четвъртинки. Подправяме със сол и черен пипер и оставяме течността да изври, като разбъркваме често.

С готовата смес пълним вътрешността на заека и го зашиваме с конец. Поставяме го в тава, около него нареждаме моркова, една глава лук и чесъна, нарязани на едро, дафиновия лист и стрък мащерка. Наливаме 50 ml бяло вино и бульон, колкото да покрие заека до половината. Печем под фолио около час - час и двайсет минути в предварително загрята на 180°С фурна, след което отстраняваме фолиото и печем още 10 - 15 min, докато хване коричка.

След като извадим заека, отделяме част от соса от печенето и зеленчуците и ги пасираме. Слагаме го на котлона и след като заври, доливаме 50 мл бяло вино и слагаме мащерката. Прецеждаме соса, добавяме 50 g масло и оставяме да се сгъсти за няколко минути. Можем да го пасираме, за да стане по-фин. Накрая подправяме със сол и черен пипер.

Поднасяме заека със соса отстрани и украсяваме с резенчета домат.