Пълнена пуйка за Коледа

шеф Манчев
шеф Манчев
Пълнена пуйка за Коледа
Степен на трудностЛесна
Време за подготовка30 min
Време за приготвяне4:00 h

Начин на приготвяне

    Измиваме добре пуйката и я намазваме отвън и отвътре с масло и червен пипер.

    Правим плънката, като сваряваме дреболиите и ги нарязваме на ситно.

    Задушаваме пресния и стария лук заедно. Добавяме ориза и задушаваме още малко. Когато оризът омекне, смесваме с дреболиите и разреждаме с малко вода или бульона, в който са се варили. Овкусяваме със сол, черен пипер и джоджен.

    Пълним пуйката и я слагаме в глинен съд, който предварително сме намазали с олио. Отстрани добавяме лук, морков и картоф, нарязани на едро.

    Поливаме пуйката с бира, покриваме я с фолио и печем в предварително загрята на 150° С фурна около 4 h. След като е готова, махаме фолиото и запичаме за още 15 min, за да хване коричка.