Верига от любими рецепти
Пълнена пуйка за Коледа рецепта от село Овча Могила

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

охладена цяла пуйка охладена цяла пуйка
(около 4,2 kg)
1
лук лук100 g g
картофи картоф100 g g
моркови морков100 g g
краве масло краве масло100 g g
бири бира200 ml ml
олио олио200 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер

За плънката

дреболии от пуйка дреболии от пуйка
ориз ориз100 g g
лук лук100 g g
праз лук праз лук
(или пресен лук)
2 връзка връзка
джоджен джоджен

Пълнена пуйка за Коледа

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

4:30 h
(19)

Начин на приготвяне

Измиваме добре пуйката и я намазваме отвън и отвътре с масло и червен пипер.
Правим плънката, като сваряваме дреболиите и ги нарязваме на ситно.
Задушаваме пресния и стария лук заедно. Добавяме ориза и задушаваме още малко. Когато оризът омекне, смесваме с дреболиите и разреждаме с малко вода или бульона, в който са се варили. Овкусяваме със сол, черен пипер и джоджен.
Пълним пуйката и я слагаме в глинен съд, който предварително сме намазали с олио. Отстрани добавяме лук, морков и картоф, нарязани на едро.
Поливаме пуйката с бира, покриваме я с фолио и печем в предварително загрята на 150° С фурна около 4 h. След като е готова, махаме фолиото и запичаме за още 15 min, за да хване коричка.