Начин на приготвяне
Измивамe и почиствамe чушките от дръжките и семките. Нарязвамe лука, морковите и чесъна. В широк тиган или тенджера загрявамe 1-2 с.л. олио на средно висока температура. Оформямe каймата на голямо кюфте с размера на тигана и я запържвамe от двете страни, така че да се получи възможно най-много загар. Намачквамe, за да се натроши и я отделяме от тигана.
Добавяме още малко олио и запържваме нарязаните зеленчуци със сол в тигана на средно висока температура за 4-5 min. Добавяме ориза и запържваме за около 3-4 min, до лека прозрачност. Добавяме водата и готвим, докато се изпари. Добавяме доматите, каймата и подправките, разбъркваме и готвим на средна температура за 3-5 min.
Оставяме плънката леко да се охлади, след което пълним чушките и ги нареждаме в тава. Сипваме вода в тавата на 1 пръст височина. Печем на 200° C за 40-60 min, като обръщаме чушките, за да получат загар и от двете страни.
В купа смесваме киселото мляко и яйцата за соса. Загряваме олиото за соса в тиган или тенджера на средна температура и запържваме в него брашното. Добавяме 3 черпака от течността, в която са се готвили чушките и разбъркваме, докато се сгъсти. Постепенно добавяме яйчената смес и бъркаме, докато се сгъсти. Отстраняваме соса от котлона преди да заври, за да не се пресече.
Поднасяме чушките със соса и прясно нарязан магданоз.