Пълнени картофи с дърпано свинско

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Пълнени картофи с дърпано свинско
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне6:00 h

Начин на приготвяне

    Овкусяваме месото със сол и пипер и го оставяме да се маринова за 12 h. Тази стъпка не е задължителна, но влияе много добре върху крайния резултат и вкус.

    Нарязваме лука и чесъна. Запържваме месото в горещ тиган с олио на максимална температура, докато получи приятен загар. Отделяме го в тава.

    Добавяме нарязаните лук и чесън в тигана и готвим 2 – 3 min, докато леко омекнат. Слагаме при тях доматите и горчицата и разбъркваме. Заливаме месото в тавата с приготвения сос, покриваме с метално фолио и печем във фурната на 120° C за 4 – 6 h. На половината печене махаме фолиото, за да се изпари част от водата и сосът да стане по-гъст.

    Сваряваме картофите, докато омекнат. Разполовяваме и издълбаваме центъра, за да можем да ги напълним със свинското. След като месото е изпечено го оставяме да си почине за 30 – 60 min. Надърпваме го и смесваме със соса.

    Пълним картофите с дърпаното свинско и отгоре настъргваме кашкавал. Запичаме на 220° C, докато кашкавала получи приятен загар. По желание може да се сервира със зелен лук и заквасена сметана.