Верига от любими рецепти
Пълнено пиле с картофи и праз на фурна по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

цяло пиле цяло пиле1 бр. бр.
картофи картоф600 g g
див чесън див чесън3 - 4 листа лист
праз лук праз лук1 стръка стрък
краве масло краве масло50 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

Пълнено пиле с картофи и праз на фурна

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:10 h
(25)

Начин на приготвяне

Обелваме и сваряваме картофите в подсолена вода и ги намачкваме с вилица. Загряваме маслото и в него запържваме нарязаните чесън и праз, после добавяме картофите и готвим, докато всички зеленчуци омекнат.
Овкусяваме пилето отвътре и отвън със сол и черен пипер, преди да го напълним с изстиналите зеленчуци. Поставяме го в тава с малко вода на дъното и го печем в предварително загрята на 200° C фурна за 20 минути. после намаляваме на 160° C и печем още 1 час. Първото запичане се прави, за да хване пилето апетитна коричка, но ако кожата започне да обгаря на места, можем да покрием с алуминиево фолио при допичането.

Интересно: Българите придават особено значение на месните ястия и често ги осмислят като символ на високото социално положение на консумиращия ги. Например в някои населени места свекървата определяла кой какво ще яде: „На бащата ще бъде голямата кълка, че той най-много работи и държи парите в къщата, на момичетата - крилата, на момчетата - по‑хубаво месо, че те продължават името и рода на бащата“.