Пълнено пиле с картофи и праз на фурна

шеф Шишков
шеф Шишков
Пълнено пиле с картофи и праз на фурна
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне2:10 h

Начин на приготвяне

    Обелваме и сваряваме картофите в подсолена вода и ги намачкваме с вилица. Загряваме маслото и в него запържваме нарязаните чесън и праз, после добавяме картофите и готвим, докато всички зеленчуци омекнат.

    Овкусяваме пилето отвътре и отвън със сол и черен пипер, преди да го напълним с изстиналите зеленчуци. Поставяме го в тава с малко вода на дъното и го печем в предварително загрята на 200° C фурна за 20 минути. после намаляваме на 160° C и печем още 1 час. Първото запичане се прави, за да хване пилето апетитна коричка, но ако кожата започне да обгаря на места, можем да покрием с алуминиево фолио при допичането.

    Интересно: Българите придават особено значение на месните ястия и често ги осмислят като символ на високото социално положение на консумиращия ги. Например в някои населени места свекървата определяла кой какво ще яде: „На бащата ще бъде голямата кълка, че той най-много работи и държи парите в къщата, на момичетата - крилата, на момчетата - по‑хубаво месо, че те продължават името и рода на бащата“.