Начин на приготвяне
Измиваме добре пилето и го намазваме с масло и червен пипер отвътре и отвън. В тиган задушаваме нарязаните на ситно наденички и праз лук в загрятото маслиново масло, след което прибавяме 2 скилидки накълцан чесън, 30 g масло и около 100 ml бульон. Когато течността поизври, добавяме стрък пресен джоджен и отстраняваме от котлона. Прецеждаме добре сместа от мазнината.
С готовата плънка пълним пилето, поставяме го в тава и около него нареждаме нарязаните на едро картофи, моркови и лук. В тавата доливаме останалия бульон и бирата, слагаме 50 g масло, останалия чесън и стрък джоджен. Покриваме тавата с алуминиево фолио и печем час и половина в загрята на 220°С фурна.
Когато е готово, изваждаме част от зеленчуците и малко сос от печенето и връщаме пилето във фурната за още 10 - 15 min без фолио, докато хване златиста коричка. Зеленчуците и соса от печенето пасираме в блендер. Слагаме готовата смес да ври на бавен огън и овкусяваме със сол и пипер. Добавяме останалото масло и сметаната, която предварително сме разбили на сняг. Разбъркваме и изчакваме да се редуцира.
Поднасяме пилето с плънката за гарнитура, полято обилно със соса.