Верига от любими рецепти
Пъстърва в лозов лист със сланина и пресен лук на фурна по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

пъстърва пъстърва
(цели)
4
сланина сланина100 g g
лозови листа лозови листа
(големи)
4 бр. бр.
лук лук
(пресен)
2 стръка стрък
мащерка мащерка2 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер

Пъстърва в лозов лист със сланина и пресен лук на фурна

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(6)

Начин на приготвяне

Нарязваме осолената сланина на кубчета и я запържваме на тиган заедно с нарязания лук. С тях пълним почистените пъстърви, като добавяме листенца мащерка.
Ако не използваме готови лозови листа от буркан, ги бланшираме, като за 1 - 2 min. ги потапяме във вряла вода и после ги охлаждаме в леденостудена. Увиваме всяка риба в лозов лист, поставяме в тава и овкусяваме с черен пипер и умерено количество сол (внимаваме заради осолената сланина).
Печем за 20 - 25 min. в предварително загрята на 160° C фурна.

Интересно: Тази рецепта е вдъхновена от Странджанския регион, където прясно уловената риба била завивана в сланина и листа от лапад (лопуш) и печена на жар. Казвали ѝ риба лопушка. Лозовите листа в нашата интерпретация придават по-голяма свежест на рибното месо заради леко киселата си нотка във вкуса.

Купи в Lidl

Български лукБългарски лук
Български лук
29.09 - 02.10
2,95*лв.
* Предложенията важат за посочения за съответния артикул период. Артикулите могат да бъдат изчерпани преди последния ден на съответната промоция, а тези без ценово намаление - още в първия ден на промоцията. Възможно е някои от артикулите да не са налични във всички разновидности и размери. Артикули без ценово намаление се продават в количества, обичайни за едно домакинство (до 5 артикула или 5 kg на клиент). При артикули с намалени цени намалението важи за до 5 артикула или 5 kg на клиент. Повече информация за характеристиките, състава и суровините на артикулите е налична на опаковките. Лидл България не носи отговорност за допуснати печатни грешки. Лидл България си запазва правото на промяна в цените. Декорацията към продуктите не е включена в тяхната цена. Всички цени са в лева, с включен ДДС.