Пъстърва в лозов лист със сланина и пресен лук на фурна

шеф Шишков
шеф Шишков
Пъстърва в лозов лист със сланина и пресен лук на фурна
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне50 min

Начин на приготвяне

    Нарязваме осолената сланина на кубчета и я запържваме на тиган заедно с нарязания лук. С тях пълним почистените пъстърви, като добавяме листенца мащерка.

    Ако не използваме готови лозови листа от буркан, ги бланшираме, като за 1 - 2 min. ги потапяме във вряла вода и после ги охлаждаме в леденостудена. Увиваме всяка риба в лозов лист, поставяме в тава и овкусяваме с черен пипер и умерено количество сол (внимаваме заради осолената сланина).

    Печем за 20 - 25 min. в предварително загрята на 160° C фурна.

    Интересно: Тази рецепта е вдъхновена от Странджанския регион, където прясно уловената риба била завивана в сланина и листа от лапад (лопуш) и печена на жар. Казвали ѝ риба лопушка. Лозовите листа в нашата интерпретация придават по-голяма свежест на рибното месо заради леко киселата си нотка във вкуса.