Верига от любими рецепти
Пъстърва в лозов лист със сланина и пресен лук на фурна по рецепта на шеф Шишков

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

пъстърва пъстърва
(цели)
4
сланина сланина100 g g
лозови листа лозови листа
(големи)
4 бр. бр.
лук лук
(пресен)
2 стръка стрък
мащерка мащерка2 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер

Пъстърва в лозов лист със сланина и пресен лук на фурна

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(2)

Начин на приготвяне

Нарязваме осолената сланина на кубчета и я запържваме на тиган заедно с нарязания лук. С тях пълним почистените пъстърви, като добавяме листенца мащерка.
Ако не използваме готови лозови листа от буркан, ги бланшираме, като за 1 - 2 min. ги потапяме във вряла вода и после ги охлаждаме в леденостудена. Увиваме всяка риба в лозов лист, поставяме в тава и овкусяваме с черен пипер и умерено количество сол (внимаваме заради осолената сланина).
Печем за 20 - 25 min. в предварително загрята на 160° C фурна.

Интересно: Тази рецепта е вдъхновена от Странджанския регион, където прясно уловената риба била завивана в сланина и листа от лапад (лопуш) и печена на жар. Казвали ѝ риба лопушка. Лозовите листа в нашата интерпретация придават по-голяма свежест на рибното месо заради леко киселата си нотка във вкуса.