
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
пъстърва
пъстърва (цели) | 4 | ||
сланина сланина | 100 g g | ||
лозови листа
лозови листа (големи) | 4 бр. бр. | ||
лук
лук (пресен) | 2 стръка стрък | ||
мащерка мащерка | 2 стръка стрък | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПъстърва в лозов лист със сланина и пресен лук на фурна
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарязваме осолената сланина на кубчета и я запържваме на тиган заедно с нарязания лук. С тях пълним почистените пъстърви, като добавяме листенца мащерка.
Ако не използваме готови лозови листа от буркан, ги бланшираме, като за 1 - 2 min. ги потапяме във вряла вода и после ги охлаждаме в леденостудена. Увиваме всяка риба в лозов лист, поставяме в тава и овкусяваме с черен пипер и умерено количество сол (внимаваме заради осолената сланина).
Печем за 20 - 25 min. в предварително загрята на 160° C фурна.
Интересно: Тази рецепта е вдъхновена от Странджанския регион, където прясно уловената риба била завивана в сланина и листа от лапад (лопуш) и печена на жар. Казвали ѝ риба лопушка. Лозовите листа в нашата интерпретация придават по-голяма свежест на рибното месо заради леко киселата си нотка във вкуса.