Начин на приготвяне
Взимаме 250 g пилешки гърди и ги режем на средно големи парчета. Предварително нарязваме 1 скилидка чесън и 1 глава лук на ситно, 1 домат и ½ червена чушка - на кубчета.
Кипваме 500 ml пилешки бульон и добавяме щипка шафран. Оставяме да изстине.
В широк и плитък тиган (ок. 23 cm радиус и 5 cm височина) слагаме 100 g чоризо и готвим, докато пусне мазнината си. Изваждаме го и в същата мазнина пържим парченцата пилешко до полуготовност. При нужда добавяме още маслиново масло. Овкусяваме със сол и пипер.
Избутваме пилешкото по краищата на съда и добавяме първо лука и чесъна, а след малко - зеленчуците, пушен червен пипер и сол. Готвим още 5 min. След това връщаме чоризото и разбъркваме добре за още 2 min.
Добавяме 200 g ориз за паеля или друг вид късозърнест ориз. Доливаме бульона и разбъркваме за последно.
Оставяме паелята да се готви за 15 min на силен огън без капак и без да я разбъркваме. Така долният слой на ориза ще се карамелизира. След това намаляваме котлона, добавяме свеж розмарин и 50 g сварен боб и покриваме с капак за още 5 min на слаб огън.
Поднасяме паелята с резенче лимон.