Верига от любими рецепти
Пай с тиква

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

краве масло краве масло225 g g
жълтъци жълтък1
пудра захар пудра захар75 g g
сол сол1 щипки щипка
брашно брашно250 g g
бакпулвер бакпулвер1 ч.л. ч.л.
лешници лешник40 g g
тикви Хокайдо тиква Хокайдо500 g g
ябълки ябълка
(кисели)
350 g g
лимони лимон
(сока и настърганата кора)
0,5
портокали портокал
(сока и настърганата кора)
1
канела канела2 ч.л. ч.л.
кафява захар кафява захар75 g g
стафиди стафида70 g g
брашно брашно
(за обработка)
мазнина мазнина
(за формата)
прясно мляко прясно мляко2 - 3 с.л. с.л.
готварска сметана готварска сметана200 g g

Пай с тиква

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(10)

Начин на приготвяне

1. Нарежи маслото на кубчета и омеси гладко тесто с жълтъка, пудрата захарта, солта, брашното и бакпулвера. Остави го на хладно за най-малко 2 h.

2. Накълцай лешниковите ядки. Обели тиквата и ябълките и отстрани семките. Настържи ги и ги смеси със сока и кората от лимон и портокал, 1 ч.л. канела, кафявата захар, стафидите и лешниците.

3. Разточи тестото върху малко брашно и разстели ок. ⅔ от него във форма за пай (26 cm), като го притиснеш по дъното и стените. Надупчи го с вилица и изсипи сместа от тиква и ябълка.

4. От останалото тесто изрежи с форма за сладки тикви за Хелоуин (ок. 4 x 4 cm). Потопи ги с долната страна в прясно мляко и ги подреди нагъсто върху пая. Трябва да остават съвсем малки междинни пространства, за да може парата да се отделя от пълнежа. Намажи с четка повърхността на пая с останалото прясно мляко.

5. Печи пая 20 min в предварително загрята на 200° C фурна. Намали температурата на 180° C и печи още 25 - 30 min, докато паят стане хрупкав. Ако е необходимо, към края покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее прекалено много отгоре.

6. Остави да изстине върху кухненска решетка. Разбий сметаната с останалата канела на твърд крем и сервирай към пая.

Съвет: Ако приготвяш фенер от тиква за Хелоуин, можеш да използваш ок. 350 g от останалата от издълбаването тиква за пая.