Пай с тиква

Пай с тиква
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:30 h

Начин на приготвяне

    1. Нарежи маслото на кубчета и омеси гладко тесто с жълтъка, пудрата захарта, солта, брашното и бакпулвера. Остави го на хладно за най-малко 2 h.

    2. Накълцай лешниковите ядки. Обели тиквата и ябълките и отстрани семките. Настържи ги и ги смеси със сока и кората от лимон и портокал, 1 ч.л. канела, кафявата захар, стафидите и лешниците.

    3. Разточи тестото върху малко брашно и разстели ок. ⅔ от него във форма за пай (26 cm), като го притиснеш по дъното и стените. Надупчи го с вилица и изсипи сместа от тиква и ябълка.

    4. От останалото тесто изрежи с форма за сладки тикви за Хелоуин (ок. 4 x 4 cm). Потопи ги с долната страна в прясно мляко и ги подреди нагъсто върху пая. Трябва да остават съвсем малки междинни пространства, за да може парата да се отделя от пълнежа. Намажи с четка повърхността на пая с останалото прясно мляко.

    5. Печи пая 20 min в предварително загрята на 200° C фурна. Намали температурата на 180° C и печи още 25 - 30 min, докато паят стане хрупкав. Ако е необходимо, към края покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее прекалено много отгоре.

    6. Остави да изстине върху кухненска решетка. Разбий сметаната с останалата канела на твърд крем и сервирай към пая.

    Съвет: Ако приготвяш фенер от тиква за Хелоуин, можеш да използваш ок. 350 g от останалата от издълбаването тиква за пая.