Верига от любими рецепти
Пай с тиква

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Шишков
шеф Шишков
Готви с рецептите на шеф Таньо Шишков

Съставки

краве масло краве масло225 g g
жълтъци жълтък1 бр. бр.
пудра захар пудра захар75 g g
сол сол1 щипки щипка
брашно брашно250 g g
бакпулвер бакпулвер1 ч.л. ч.л.
лешници лешник40 g g
тиква тиква1 бр. бр.
ябълки ябълка
(кисели)
350 g g
лимони лимон
(сока и настърганата кора)
0,5 бр. бр.
портокали портокал
(сока и настърганата кора)
1 бр. бр.
канела канела2 ч.л. ч.л.
кафява захар кафява захар125 g g
стафиди стафида70 g g
мазнина мазнина25 g g
прясно мляко прясно мляко2 - 3 с.л. с.л.
готварска сметана готварска сметана200 g g

Пай с тиква за Хелоуин

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(42)

Начин на приготвяне

Нарязваме маслото на кубчета и омесваме гладко тесто с жълтъка, брашното, бакпулвера, пудрата захарта, солта. Започваме да месим. Омесеното тесто оставяме на хладно за най-малко 1  h.

Накълцваме  лешниковите ядки. Обелваме тиквата и ябълките и отстраняваме семките. Настъргваме ги и ги смесваме със сока и кората от лимона и портокала, 1 ч. л. канела, кафявата захар, стафидите и лешниците.

Разточваме тестото върху малко брашно и разстиламе приблизително половината от него във форма за пай (26 cm), като го притискаме по дъното и стените. Надупчваме го с вилица и изсипваме сместа от тиква и ябълка.

Останалото тесто изрязваме с формички за сладки по желание. Топим ги с долната част в прясно мляко и ги подреждаме нагъсто върху пая. Между тях трябва да остават съвсем малки пространства, за да може парата да се отделя от пълнежа. С останалото прясно мляко намазваме с четка повърхността на пая.

Печем пая 20 min в предварително загрята на 200° C фурна. Намаляваме температурата на 180° C и печем още 25 - 30 min, докато паят стане хрупкав. Ако е необходимо, към края покриваме с алуминиево фолио, за да не потъмнее прекалено отгоре.

Готовият пай оставяме да изстине върху кухненска решетка. Разбиваме сметаната с останалата канела на твърд крем и поднасяме към пая.

Съвет: Може да приготвим фенер за Хелоуин, като използваме около 350 g от останалата след издълбаването тиква.