Пай с тиква за Хелоуин

шеф Шишков
шеф Шишков
Пай с тиква за Хелоуин
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне40 min

Начин на приготвяне

    Нарязваме маслото на кубчета и омесваме гладко тесто с жълтъка, брашното, бакпулвера, пудрата захарта, солта. Започваме да месим. Омесеното тесто оставяме на хладно за най-малко 1  h.

    Накълцваме  лешниковите ядки. Обелваме тиквата и ябълките и отстраняваме семките. Настъргваме ги и ги смесваме със сока и кората от лимона и портокала, 1 ч. л. канела, кафявата захар, стафидите и лешниците.

    Разточваме тестото върху малко брашно и разстиламе приблизително половината от него във форма за пай (26 cm), като го притискаме по дъното и стените. Надупчваме го с вилица и изсипваме сместа от тиква и ябълка.

    Останалото тесто изрязваме с формички за сладки по желание. Топим ги с долната част в прясно мляко и ги подреждаме нагъсто върху пая. Между тях трябва да остават съвсем малки пространства, за да може парата да се отделя от пълнежа. С останалото прясно мляко намазваме с четка повърхността на пая.

    Печем пая 20 min в предварително загрята на 200° C фурна. Намаляваме температурата на 180° C и печем още 25 - 30 min, докато паят стане хрупкав. Ако е необходимо, към края покриваме с алуминиево фолио, за да не потъмнее прекалено отгоре.

    Готовият пай оставяме да изстине върху кухненска решетка. Разбиваме сметаната с останалата канела на твърд крем и поднасяме към пая.

    Съвет: Може да приготвим фенер за Хелоуин, като използваме около 350 g от останалата след издълбаването тиква.