Верига от любими рецепти
Панетоне

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

масло масло190 g g
захаросани портокалови корички захаросани портокалови корички100 g g
захаросани лимонови корички захаросани лимонови корички100 g g

За закваска

брашно брашно250 g g
вода вода150 ml ml
суха мая суха мая4 g g

За тестото

брашно брашно250 g g
суха мая суха мая7 g g
ванилия ванилия1 шушулки шушулка
вода вода60 ml ml
жълтъци жълтък7 - 8 бр. бр.
сол сол8 g g
захар захар150 g g

За пълнежа

стафиди стафида150 g g
ликьор „Амарето“ ликьор „Амарето“75 ml ml

Панетоне

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

2:00 h
(55)

Начин на приготвяне

Накисваме стафидите в горещ ром, амарето или портокалов сок и ги оставяме да набъбнат за 1 – 2 h. 

Може да използваме готови захаросани корички или да направим домашни. За тази цел обелваме портокалите и лимоните и нарязваме корите им на тънки ивички. Слагаме ги в тенджера и покриваме с вода. Оставяме ги на висока степен на котлона, докато водата заври. Прецеждаме ги и изплакваме добре. Повтаряме процедурата още веднъж и след това добавяме захарта. Покриваме с вода, която като количество трябва да бъде колкото захарта. Готвим коричките на ниска степен на котлона под капак за 1 – 2 h, докато омекнат и се захаросат. 

Продължаваме с приготвянето на закваската. В купа пресяваме брашното, добавяме водата и маята и разбъркваме, докато всички съставки се смесят много добре. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 2 – 3 h на стайна температура или за 10 – 12 h в хладилник.  

В друга купа пресяваме брашното за тестото. Добавяме маята и разбъркваме внимателно, за да се смесят сухите съставки. Към тях прибавяме водата, жълтъците и ванилията и разбъркваме, докато съставките се смесят. Започваме да месим тестото. Тази стъпка може да се изпълни ръчно или с помощта на кухненски робот. Добавяме и предварително направената закваска и доомесваме, докато тестото стане гладко и еластично. Напълно готово е, когато лесно започне да се отделя от стените на купата. Прибавяме солта и захарта и продължаваме с месенето, докато захарта напълно се усвои и няма следи от кристалчета. 
На финала добавяме мекото масло на порции, като продължаваме да месим, докато получим гладко тесто.

Нарязваме захаросаните корички на малки кубчета и ги добавяме заедно със стафидите към тестото. Отново месим добре, докато се разпределят равномерно в тестото. Покриваме с кърпа и оставяме тестото да втасва на стайна температура за 2 h.
*За допълнителна еластичност на всеки 30 – 40 min тестото може да се прегъва от четирите края, подобно на плик.

Разпределяме тестото в подходяща форма. Може да го изпечем цялото наведнъж, но може и на по-малки порции във формички.

Оформяме тестото така, че да е подходящо за формата, която сме избрали. Вадим от купата, прегъваме и го събираме на плот, за да се получи стегната топка. Преместваме го внимателно във формата за печене и покриваме с кърпа. Оставяме го да втаса още веднъж за 2 h, докато удвои или утрои обема си.

Непосредствено преди да го изпечем правим няколко разреза по повърхността. Може с нож, но по-лесно и удобно е с бръснарско ножче или ножица. Слагаме парче масло в центъра на разреза и печем на 170° C за 40 – 60 min. 

Когато панетонето е готово, вадим от фурната и докато е още топло, пробождаме долната страна с две шишчета и го оставяме да се охлади с горната част надолу за 12 h.