Панетоне

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Панетоне
Степен на трудностТрудна
Време за приготвяне2:00 h

Начин на приготвяне

    Накисваме стафидите в горещ ром, амарето или портокалов сок и ги оставяме да набъбнат за 1 – 2 h. 

    Може да използваме готови захаросани корички или да направим домашни. За тази цел обелваме портокалите и лимоните и нарязваме корите им на тънки ивички. Слагаме ги в тенджера и покриваме с вода. Оставяме ги на висока степен на котлона, докато водата заври. Прецеждаме ги и изплакваме добре. Повтаряме процедурата още веднъж и след това добавяме захарта. Покриваме с вода, която като количество трябва да бъде колкото захарта. Готвим коричките на ниска степен на котлона под капак за 1 – 2 h, докато омекнат и се захаросат. 

    Продължаваме с приготвянето на закваската. В купа пресяваме брашното, добавяме водата и маята и разбъркваме, докато всички съставки се смесят много добре. Покриваме с кърпа и оставяме да втаса за 2 – 3 h на стайна температура или за 10 – 12 h в хладилник.  

    В друга купа пресяваме брашното за тестото. Добавяме маята и разбъркваме внимателно, за да се смесят сухите съставки. Към тях прибавяме водата, жълтъците и ванилията и разбъркваме, докато съставките се смесят. Започваме да месим тестото. Тази стъпка може да се изпълни ръчно или с помощта на кухненски робот. Добавяме и предварително направената закваска и доомесваме, докато тестото стане гладко и еластично. Напълно готово е, когато лесно започне да се отделя от стените на купата. Прибавяме солта и захарта и продължаваме с месенето, докато захарта напълно се усвои и няма следи от кристалчета. 

    На финала добавяме мекото масло на порции, като продължаваме да месим, докато получим гладко тесто.

    Нарязваме захаросаните корички на малки кубчета и ги добавяме заедно със стафидите към тестото. Отново месим добре, докато се разпределят равномерно в тестото. Покриваме с кърпа и оставяме тестото да втасва на стайна температура за 2 h.

    *За допълнителна еластичност на всеки 30 – 40 min тестото може да се прегъва от четирите края, подобно на плик.

    Разпределяме тестото в подходяща форма. Може да го изпечем цялото наведнъж, но може и на по-малки порции във формички.

    Оформяме тестото така, че да е подходящо за формата, която сме избрали. Вадим от купата, прегъваме и го събираме на плот, за да се получи стегната топка. Преместваме го внимателно във формата за печене и покриваме с кърпа. Оставяме го да втаса още веднъж за 2 h, докато удвои или утрои обема си.

    Непосредствено преди да го изпечем правим няколко разреза по повърхността. Може с нож, но по-лесно и удобно е с бръснарско ножче или ножица. Слагаме парче масло в центъра на разреза и печем на 170° C за 40 – 60 min. 

    Когато панетонето е готово, вадим от фурната и докато е още топло, пробождаме долната страна с две шишчета и го оставяме да се охлади с горната част надолу за 12 h.