Паста „Путанеска“

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Паста „Путанеска“
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне30 min

Начин на приготвяне

    Сваряваме пастата в подсолена вода. Добре е да не я преваряваме, а да постигнем al dente ефект. 

    Приготвяме соса, като нарязваме чесъна на ситно, а аншоата на по-едро. Запържваме ги заедно с отцедените каперси и чилито в тиган с маслиновото масло за 2 – 3 min на средна степен на котлона. Намачкваме доматите и ги слагаме в тигана. Готвим за 2 – 3 min. Нарязваме на едро маслините и ги добавяме към доматите. Готвим ги още 1 min, докато овкусят соса. 

    Нарязваме на ситно босилека (или магданоза) и ги прибавяме към соса. Отцеждаме пастата добре и я слагаме в тигана. Добавяме и 1 – 2 черпака от водата, в която пастата се е варила. Продължаваме да готвим за 2 – 3 min при постоянно бъркане, докато пастата поеме част от соса и хубаво се овкуси. 

    Сервираме пастата в подходяща чиния, поръсваме с пармезан и сипваме чаша хубаво вино!