Начин на приготвяне
1. Откъсваме листенцата на босилека от единия стрък и ги накълцваме на ситно. Разбъркваме ги с маслиновото масло, солта и черния пипер. Почистваме печурките. Оставяме 2 с. л. от босилековото маслиново масло настрана, а с остатъка намазваме с четка гъбите и ги подреждаме в тава. Запичаме ги в предварително загрята на 200°C фурна за 20 min, като след 10 min ги обръщаме и ако е необходимо, изливаме отделилата се течност.
2. Междувременно във вряща подсолена вода сваряваме пастата „ал денте“ според указанията върху опаковката. Правим малък кръстовиден разрез от долната страна на доматите, заливаме ги с вряла вода, отцеждаме ги, охлаждаме ги със студена вода и ги обелваме. Режем ги на две, отстраняваме семките и ги нарязваме на малки кубчета. Откъсваме останалите листенца босилек. Настъргваме пармезана.
3. Отцеждаме пастата, смесваме я с доматите и оставеното настрана босилеково маслиново масло. Сипваме в 4 чинии, отгоре разпределяме гъби и босилекови листенца и наръсваме пармезан. Сервираме веднага.