Паста с песто от коприва

Паста с песто от коприва
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне40 min

Начин на приготвяне

    Почистваме копривата от дръжките и клонките. Нужни са ни само листата. Използваме ръкавици, за да предпазим ръцете си.

    Измиваме копривата и я попарваме за минута във вряща вода. След това незабавно я отцеждаме и потапяме в студена вода, за да спрем процеса на готвене.

    Много добре отцеждаме копривата от водата с ръце. Количеството коприва, което трябва да получим, е около 60 - 70 g.

    Запичаме орехите за 10-тина min в гореща фурна. Изчакваме да се охладят, след което ги обелваме.

    В кухненски робот слагаме копривата, орехите, пармезана, чесъна, маслиновото масло, лимоновия сок и щипка сол. Блендираме за кратко, докато получим еднородна леко зърниста смес.

    Сваряваме пастата в подсолена вода според указанието на опаковката и я отцеждаме. Прибавяме пестото от коприва и разбъркваме.

    Поднасяме пастата топла, поръсена с пармезан.

    Пестото може да приготвим със спанак вместо коприва, а най-подходящата паста е фузили или спагети. Пармезанът може да се замести с друго твърдо сирене.