Верига от любими рецепти
Паста с песто от коприва

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

паста паста
(фузили или спагети)
500 g g
коприва коприва140 g g
орехи орех50 g g
пармезан пармезан
(за поръсване)
40 g g
маслиново масло маслиново масло150 ml ml
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
лимонов сок лимонов сок1 с.л. с.л.
сол сол

Паста с песто от коприва

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

40 min
(7)

Начин на приготвяне

Почистваме копривата от дръжките и клонките. Нужни са ни само листата. Използваме ръкавици, за да предпазим ръцете си.
Измиваме копривата и я попарваме за минута във вряща вода. След това незабавно я отцеждаме и потапяме в студена вода, за да спрем процеса на готвене.
Много добре отцеждаме копривата от водата с ръце. Количеството коприва, което трябва да получим, е около 60 - 70 g.
Запичаме орехите за 10-тина min в гореща фурна. Изчакваме да се охладят, след което ги обелваме.
В кухненски робот слагаме копривата, орехите, пармезана, чесъна, маслиновото масло, лимоновия сок и щипка сол. Блендираме за кратко, докато получим еднородна леко зърниста смес.
Сваряваме пастата в подсолена вода според указанието на опаковката и я отцеждаме. Прибавяме пестото от коприва и разбъркваме.
Поднасяме пастата топла, поръсена с пармезан.

Пестото може да приготвим със спанак вместо коприва, а най-подходящата паста е фузили или спагети. Пармезанът може да се замести с друго твърдо сирене.