
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПаста с песто от коприва
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Почистваме копривата от дръжките и клонките. Нужни са ни само листата. Използваме ръкавици, за да предпазим ръцете си.
Измиваме копривата и я попарваме за минута във вряща вода. След това незабавно я отцеждаме и потапяме в студена вода, за да спрем процеса на готвене.
Много добре отцеждаме копривата от водата с ръце. Количеството коприва, което трябва да получим, е около 60 - 70 g.
Запичаме орехите за 10-тина min в гореща фурна. Изчакваме да се охладят, след което ги обелваме.
В кухненски робот слагаме копривата, орехите, пармезана, чесъна, маслиновото масло, лимоновия сок и щипка сол. Блендираме за кратко, докато получим еднородна леко зърниста смес.
Сваряваме пастата в подсолена вода според указанието на опаковката и я отцеждаме. Прибавяме пестото от коприва и разбъркваме.
Поднасяме пастата топла, поръсена с пармезан.
Пестото може да приготвим със спанак вместо коприва, а най-подходящата паста е фузили или спагети. Пармезанът може да се замести с друго твърдо сирене.