Верига от любими рецепти
Паста със скариди и сос Тапенада

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

паста паста400 g g
скариди скарида
(замразени)
400 g g
пресен лук пресен лук1 връзка връзка
зелени маслини зелена маслина
(без костилки)
200 g g
чесън чесън3 - 4 скилидки скилидка
маслиново масло маслиново масло4 с.л. с.л.
сухо вино ризлинг сухо вино ризлинг100 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
мащерка мащерка4 - 5 стръка стрък

Паста със скариди и сос Тапенада

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

20 min
(11)

Начин на приготвяне

1. Размрази скаридите, измий ги и ги подсуши.

2. Почисти зеления лук и го нарежи на колелца. Остави маслините да се отцедят и ги накълцай не много ситно. Обели чесъна и го нарежи на фини шайбички. Накъсай и наситни листенцата мащерка.

3. Свари пастата във вряща подсолена вода.

4. Задуши лука в 2 с. л. сгорещено маслиново масло, докато стане стъклен. Овкуси с мащерката, солта и черния пипер. Залей с виното и остави да къкри. Добави 1 - 2 черпака от водата, в която се е варила пастата, и отново остави за кратко да поври. Изсипи всичко в голяма, предварително затоплена купа.

5. Загрей останалото маслиново масло в тигана. Запържи за 2 - 3 min в него скаридите и чесъна, като непрекъснато бъркаш. Отлей водата от пастата, добави я заедно със скаридите към соса и разбъркай. Подправи и сервирай веднага.

Съвет:
По желание можеш да заместиш част от зелените маслини с черни маслини.