Пататник с пръжки

Пататник с пръжки

ТрудностЛесна
Приготвяне60 min

Начин на приготвяне

    Нарязваме лука и сланината на кубчета и ги запържваме в загрятото олио, след което ги отцеждаме през сито. 

    Настъргваме суровите картофи на едро ренде и също ги отцеждаме. Към тях прибавяме лука и сланината, а пос­ле – разбитите яйца и настърганото сирене. Овкусяваме със сол, черен пипер и джоджен. 

    Сипваме олиото в тиган и го загряваме на умерена температура. Слагаме картофената смес и плътно я разпределяме по дъното на целия тиган. 

    Щом хване коричка, обръщаме, като внимаваме да не се разкъса. Намазваме горната страна с масло и изпичаме до готовност. Слагаме равномерно маслото върху смес­та и задушаваме на бавен огън. Сервираме пататника в чиния, разрязан на порции.

    Интересно: Пататникът е ястие, характерно за Родопите. През XIX в. картофите се разпространяват широко тук и на места изместват малкото житни култури, които могат да виреят високо в планината. Смята се, че името на ястието идва от думата, навлязла заедно със самите картофи у нас – испанската „patata“, която означава картоф.