Начин на приготвяне
С остър нож нарязваме кожата на патешките гърби по диагонал така, че да се получи решетка. Трябва да сме внимателни да не повредим месото. Овкусяваме месото от двете страни със сол и черен пипер.
Загряваме маслиновото масло в тиган и слагаме гърдите с първо кожата надолу.
Запечатваме на среден огън, докато кожата стане хрупкава и златистокафява за 6 – 8 min. След това обръщаме гърдите и ги запечатваме и от другата страна за още 4 – 5 min. Изваждаме от тигана и ги оставяме в топло.
Печем картофения гратен във фурната до златистокафяво според инструкциите на опаковката.
В тиган, в който сме запечатвали гърбите, карамелизираме захарта. Добавяме боровинките и ги задушаваме за кратко, докато се превърнат в сос. Доливаме с червено вино и пилешки бульон и оставяме всичко да заври. Намаляваме котлона и оставяме соса да се редуцира за 10 min.
През това време внимателно отстраняваме кората на морковите с малък нож. Бланшираме морковите в подсолена вода за 5 min, след което ги отцеждаме.
Загряваме маслото в тиган и запържваме морковите на среден огън. Добавяме меда и глазираме, като редовно разбъркваме, докато придобият приятен златистокафяв цвят.
Нарязваме на тънки филийки патешките гърди и ги подреждаме в чиния заедно с гратена и глазираните моркови. Заливаме с боровинковия сос и сервираме.