Начин на приготвяне
Овкусяваме бутчетата със сол и черен пипер и ги запечатваме от двете страни в сгорещено олио. Към тях прибавяме главите лук и чесън - разрязани на две, без да ги белим. Когато бутчетата хванат златист загар и от двете страни, добавяме маслото, след което доливаме бульона.
Прехвърляме бутчетата заедно с течността в дълбока тава, покриваме я с фолио и печем 2 h в предварително загрята на 180° С фурна. Накрая махаме фолиото и запичаме бутчетата за 15 - 20 min да хванат загар.
След това прецеждаме соса от печенето и го пасираме заедно с печените лук и чесън.
В тиган загряваме 20 ml маслиново масло и задушаваме граха, след което добавяме шунката, нарязана на ленти. Овкусяваме със сол и черен пипер. Поднасяме го като гарнитура към патешките бутчета и поливаме с печения сос.
Съвет
Домашен патешки или пилешки бульон може да приготвим, като сварим изрезки, кости или крилца от патица или пиле и оставим течността да се намали поне на половина.