Патешко бутче с поширани зеленчуци и сос с Бейлис и боровинки

Патешко бутче с поширани зеленчуци и сос с Бейлис и боровинки

ТрудностСредно трудна
Приготвяне2:00 h

Начин на приготвяне

    Овкусяваме бутчетата със сол, черен пипер, мащерка и олио и ги поставяме в тава. Препоръчително е да ги поставим с алуминиево фолио. Печем ги в предварително загрята на 180 - 200° С фурна за около 1,5 - 2 h.

    Обелваме аспержите, пъщарнака, селърито и ги нарязваме на ленти по 2 - 3 cm. Поставяме в тенджера студена вода и слагаме на котлона да заври като към нея прибавяме захарта и бeлия балсамов оцет. Когато водата заври, слагаме зеленчуците в нея и ги държим до степен, в която омекнат от външната страна, но се запазят твърди и хрупкави във вътрешността.

    В тиган загряваме маслото и прибавяме боровинките, бейлиса и сметаната. Оставяме соса да се сгъсти малко и го махаме от котлона.

    Поднасяме бутчето, гарнирано с пошираните зеленчуци и поливаме с боровинковия сос.