Патешко магре със сос от круши и пюре от кореноплодни зеленчуци

Патешко магре със сос от круши и пюре от кореноплодни зеленчуци

ТрудностСредно трудна
Приготвяне60 min

Начин на приготвяне

    Отделяме патешките гърди (магретата) от патицата и с помощта на остър нож разрязваме кожата на ромбове. Овкусяваме магретата със сол и черен пипер и ги поставяме в студен тиган откъм страната на кожата. Слагаме тигана на котлона и включваме на висока степен. Готвим, докато кожата стане златиста и хрупкава, след което обръщаме от другата страна и запечатваме няколко минути. В зависимост от предпочитаната степен на опичане на месото можем да доизпечем магретата за няколко минути в загрята на 180°С фурна.

    Обелваме крушите, нарязваме ги на кубчета и ги задушаваме в маслото. Добавяме захарта и след като се карамелизира, доливаме брендито и балсамовия оцет. Когато течността поизври, доливаме сметаната и изчакваме да се редуцира. По желание можем да пасираме соса. Накрая подправяме със сол и черен пипер.За пюрето обелваме кореноплодните зеленчуци, измиваме ги и ги сваряваме в подсолена вода. Прецеждаме и пасираме, след което добавяме сметаната, маслото, сол и черен пипер на вкус. Разбъркваме пюрето на тих огън, докато стане пухкава еднородна смес.

    Поднасяме патешкото магре, полято със соса от круши и гарнирано със зеленчуковото пюре.