Печен агнешки бут със сос от червено вино

Печен агнешки бут със сос от червено вино

ТрудностСредно трудна
Приготвяне2:30 h

Начин на приготвяне

    Измиваме и подсушаваме агнешкия бут и правим малки разрези в месото, в които поставяме по скилидка чесън и по стръкче мащерка и розмарин. Втриваме добре червения пипер в агнешкото и овкусяваме със сол и черен пипер. Нарязваме червения лук на едро и го подреждаме в голяма тава. Отгоре поставяме агнешкия бут и го поливаме със маслиново масло. Наливаме бялото вино на дъното на тавата и я покриваме с алуминиево фолио.

    Печем два часа в предварително загрята на 180°С фурна, след което махаме фолиото и печем още 15 - 20 min на 200°С, за да хване златиста коричка. След като извадим агнешкото, прецеждаме течността, отделена при печенето.За соса задушаваме ситно нарязаните лук и чесън в загрятото маслиново масло. Добавяме подправките и червеното вино. След като виното поизври, доливаме течността от печенето на месото. Редуцираме отново и прецеждаме. Накрая добавяме маслото и разбъркваме, докато то се разтопи.

    Как да сервираме:

    Поднасяме печеното месо с винения сос. Допълваме с каберне совиньон.