Печена гъска със сотирани картофи в гъша мас

Печена гъска със сотирани картофи в гъша мас

ТрудностТрудна
Приготвяне2:30 h

Начин на приготвяне

    Смесваме настърганата кора от лимоните с останалите подправки и сол на вкус. Нарязваме кожата на гъската с малък остър нож,като правим ромбоидни прорези, без да нарязваме месото. Така си гарантираме, че мазнината от гъската ще изтече и тя ще стане хрупкава.

    Втриваме добре подправките в гъската и я поставяме върху решетка за печене в предварително загрята на 230°С фурна. Отдолу трябва да поставим тава, която да обхване цялата решетка, за да не загаря мазнината, която ще изтече от гъската. След 10 минути намаляваме температурата на 180°С и печем около един час. След това изваждаме гъската, поливаме я с изтеклата мас, а после отсипваме мазнината в отделен съд, за да я използваме за картофите. Връщаме гъската във фурната и я печем от 40 до 60 минути, докато стане хрупкава и кафява. Ако бързо хване загар, можем да я покрием с алуминиево фолио.

    Обелваме картофите и ги сваряваме до полуготовност. Нарязваме ги на едро и ги запържваме заедно с наситнения чесън в част отзагрятата гъша мазнина. Когато станат златисти, ги вадим от мазнината и ги овкусяваме със ситно нарязания див лук, сол и черен пипер.

    Поднасяме порционираната гъска с гарнитура от сотирани картофи.