Начин на приготвяне
Почистваме пуйката и я овкусяваме със сол и черен пипер отвътре, като във вътрешността поставяме срязаните глави лук. В блендер смесваме маслото с кората и сока на лимона, джинджифила, чесъна и пушения червен пипер.
Оформяме два джоба над гърдите на пуйката, като отлепваме внимателно кожата, и в тях поставяме от получената смес, като притискаме, за да се разпредели равномерно. С останалото масло я намазваме отвън и я слагаме в загрята на 220°С фурна. Печем 15 минути, след което намаляваме температурата на 180°С и печем по 30 - 35 минути за всеки килограм от теглото є (ако пуйката ни е 4,5 kg, ще печем около 2 часа и половина). Ако пуйката започне да прегаря, отгоре поставяме алуминиево фолио.
Сваряваме тиквата и картофите отделно, отцеждаме ги, след което ги смесваме и пасираме. Прибавяме сметаната и маслото и бъркаме сместа на тих огън, докато се хомогенизира. Накрая овкусяваме със сол, черен пипер и мащерка.За соса поставяме плодовете и захарта в тенджера да поврат, добавяме виното и балсамовия оцет и редуцираме до желаната от нас степен.
Чери доматите измиваме и така, както са на клонката, правим съвсем малка дупчица във всяко доматче. Поставяме ги в тава и овкусяваме със сол, захар, балсамов оцет и маслиново масло. Печем ги заедно с клонките за10 - 15 минути в загрята на 220°С фурна.
Поднасяме пуйката с пюрето, чери доматите и соса, така че всеки да я гарнира според вкуса си.