Начин на приготвяне
Oставяме маслото да се отпусне на стайна температура. Поставяме го в купа, добавяме маслиново масло, мащерка, ситно нарязаните магданоз и чесън и разбъркваме. Отлепваме кожата на пуйката над гърдите и оформяме джоб. Разделеното на 2 топки масло поставяме между бялото месо и кожата и притискаме, за да се разпредели равномерно над гърдите. Намазваме кожата отгоре с масло.
Овкусяваме пуйката отвътре със сол и черен пипер и я пълним с разполовените глави лук и лимон и 1 - 2 стръка розмарин. Нареждаме тънките слайсове бекон върху гърдите. Печем пуйката окола два часа и половина в предварително загрята на 180°С фурна. Когато е готова, я изваждаме от тавата и я оставяме да почива поне един час.
Соса приготвяме, като изваждаме лука от изпечената пуйка и го нарязваме заедно със запечения бекон. Запържваме ги в малко маслиново масло. Можем да добавим трътката и крилата на пуйката заедно със ситно нарязания домат. Доливаме 150 мл от течността, отделена при печенето на пуйката, пилешкия бульон, 1 - 2 стръка розмарин и виното. Редуцираме, докато половината от течността изври, и прецеждаме.
Как да сервираме:
Сипваме от соса на дъното на чинията, в която ще поднесем порцията месо. За специалния повод допълваме ястието с пино ноар.