Печена пуйка с билково масло

Печена пуйка с билково масло

ТрудностЛесна
Приготвяне3:30 h

Начин на приготвяне

    Почистваме пуйката. Омекналото краве масло смесваме със ситно нарязания магданоз, едрата сол, чубрица, червен и черен пипер.

    Оформяме две равни по големина топки масло. Откъм главата на пуйката оформяме джобчета между филето и кожата, в които поставяме маслото. Така то ще се разтопи ще запази филетата сочни.

    Намазваме пуйката с останалото масло и я осоляваме добре. Много е важно при печене бутчетата да не са завързани, защото има опасност да не се изпекат хубаво.

    Режем лука и морковите на едро и ги редим като канапе в тавата. Слагаме пуйката и сипваме малко вода, така че да покрие дъното на тавата. Може да се наложи да доливаме вода.

    Слагаме на 180° C за около 3 h 30 min. Правилото е, че при птици с размер до 3-4 kg печем по час за килограм месо. За по-големи над 4 kg печем по 40 min/kg. Желаната вътрешна температура е 65-70° C. Можем да я измерим с термометър сонда, a ако нямаме, да направим разрез във вътрешната част на бута, която се изпича най-бавно, за да проверим дали е готова.

    Ако почне да загаря отгоре, покриваме с алуминиево фолио. Когато я извадим, я оставяме да почине поне 1 h, преди да я разрежем.

    През това време прецеждаме соковете от печенето и зеленчуците и ги намачкваме в тенджера. Добавяме виното и оставяме да изври за силен огън. Добавяме пилешкия бульон и редуцираме. Можем да сгъстим соса с брашно или нишесте по желание. Овкусяваме със сол и пипер и сервираме заедно с печената пуйка.