Начин на приготвяне
1. Отстраняваме външната обелка на чесновата глава, като я оставяме цяла. Измиваме и подсушаваме пилето и слагаме във вътрешността му чесъна.
2. Разбъркваме добре маслиновото масло с червения пипер, солта и черния пипер, разбъркваме и натриваме със сместа пилето от външната страна.
3. Поставяме го с гърдите надолу в тава и печем 30 min в предварително загрята на 200° C фурна.
4. През това време обелваме лука и го нарязваме на полукръгчета. Измиваме чушките, отстраняваме им семките и ги нарязваме на широки ивици.
5. След трийсетата минута обръщаме пилето и разпределяме около него лука и чушките, овкусяваме със солта, черния пипер и мащерката и поливаме с шерито. Печем още 40 - 45 min, като многократно го заливаме с мазнината от печеното и разбъркваме зеленчуците.
6. След като извадим пилето от фурната, го оставяме да почине за кратко. Накъсваме месото на парчета и го поднасяме със зеленчуците.
Съвет: Ястието може да бъде поднесено с прясно изпечена багета.