Верига от любими рецепти
Пеканов пай

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

краве масло краве масло180 g g
жълтъци жълтък4
сол сол1 щипки щипка
пудра захар пудра захар50 g g
сърцевина от ванилова пръчка сърцевина от ванилова пръчка1
брашно брашно170 g g
мазнина мазнина
(за формата)
ядки пекан ядки пекан200 g g
кардамон кардамон1
яйца яйце1
светъл сироп за сладкиши светъл сироп за сладкиши150 g g
кафява тръстикова захар кафява тръстикова захар70 g g
готварска сметана готварска сметана60 ml ml
хартия за печене хартия за печене
алуминиево фолио алуминиево фолио

Пеканов пай

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:10 h
(7)

Начин на приготвяне

Нарежи 120 g масло на кубчета и го омеси с 1 жълтък, сол, пудрата захар, ванилията и брашното. При нужда добави 1 - 2 с. л. студена вода. Остави тестото на хладно най-малко за 1 h.

След като часът минеш, разточи тестото на кръгъл блат върху малко брашно. Разстели блата в намазнена, покрита на дъното с хартия за печене форма за печене (24 cm Ø), като по стените оформиш кант (ок. 3 cm). Покрий блата с хартия за печене, насипи отгоре варива за тежест 10 min в предварително загрята на 180° C фурна. Отстрани хартията за печене и варивата и печи още 3 min, докато паят стане хрупкав.

Междувременно запечи леко пекановите ядки в тиган без мазнина. Разтопи останалото масло, докато добие леко кафяв цвят, и го остави да изстине. Извади семената кардамон от шушулката. Разбий ги на крем с останалите жълтъци, яйцето, сиропа, кафявата захар и сметаната. Добавяй постепенно маслото и бъркай.

Изсипи ядките върху блата на пая, залей с глазурата и печи 30 - 35 min при същата температура до зластистокафяво. След първите 20 min покрий с алуминиево фолио.

Остави пая да изстине и сервирай със сметана.

Купи в Lidl

Саяна Краве маслоСаяна Краве масло
Саяна Краве масло
23.01 - 29.01
САМО СЕГА
4,69*лв.
* Предложенията важат за посочения за съответния артикул период. Артикулите могат да бъдат изчерпани преди последния ден на съответната промоция, а тези без ценово намаление - още в първия ден на промоцията. Възможно е някои от артикулите да не са налични във всички разновидности и размери. Артикули без ценово намаление се продават в количества, обичайни за едно домакинство (до 5 артикула или 5 kg на клиент). При артикули с намалени цени намалението важи за до 5 артикула или 5 kg на клиент. Повече информация за характеристиките, състава и суровините на артикулите е налична на опаковките. Лидл България не носи отговорност за допуснати печатни грешки. Лидл България си запазва правото на промяна в цените. Декорацията към продуктите не е включена в тяхната цена. Всички цени са в лева, с включен ДДС.