Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПеканов пай
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарежи 120 g масло на кубчета и го омеси с 1 жълтък, сол, пудрата захар, ванилията и брашното. При нужда добави 1 - 2 с. л. студена вода. Остави тестото на хладно най-малко за 1 h.
След като часът минеш, разточи тестото на кръгъл блат върху малко брашно. Разстели блата в намазнена, покрита на дъното с хартия за печене форма за печене (24 cm Ø), като по стените оформиш кант (ок. 3 cm). Покрий блата с хартия за печене, насипи отгоре варива за тежест 10 min в предварително загрята на 180° C фурна. Отстрани хартията за печене и варивата и печи още 3 min, докато паят стане хрупкав.
Междувременно запечи леко пекановите ядки в тиган без мазнина. Разтопи останалото масло, докато добие леко кафяв цвят, и го остави да изстине. Извади семената кардамон от шушулката. Разбий ги на крем с останалите жълтъци, яйцето, сиропа, кафявата захар и сметаната. Добавяй постепенно маслото и бъркай.
Изсипи ядките върху блата на пая, залей с глазурата и печи 30 - 35 min при същата температура до зластистокафяво. След първите 20 min покрий с алуминиево фолио.
Остави пая да изстине и сервирай със сметана.