
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
краве масло краве масло | 180 g g | ||
жълтъци жълтък | 4 | ||
сол сол | 1 щипки щипка | ||
пудра захар пудра захар | 50 g g | ||
сърцевина от ванилова пръчка сърцевина от ванилова пръчка | 1 | ||
брашно брашно | 170 g g | ||
мазнина
мазнина (за формата) | |||
ядки пекан ядки пекан | 200 g g | ||
кардамон кардамон | 1 | ||
яйца яйце | 1 | ||
светъл сироп за сладкиши светъл сироп за сладкиши | 150 g g | ||
кафява тръстикова захар кафява тръстикова захар | 70 g g | ||
готварска сметана готварска сметана | 60 ml ml | ||
хартия за печене хартия за печене | |||
алуминиево фолио алуминиево фолио |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПеканов пай
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Нарежи 120 g масло на кубчета и го омеси с 1 жълтък, сол, пудрата захар, ванилията и брашното. При нужда добави 1 - 2 с. л. студена вода. Остави тестото на хладно най-малко за 1 h.
След като часът минеш, разточи тестото на кръгъл блат върху малко брашно. Разстели блата в намазнена, покрита на дъното с хартия за печене форма за печене (24 cm Ø), като по стените оформиш кант (ок. 3 cm). Покрий блата с хартия за печене, насипи отгоре варива за тежест 10 min в предварително загрята на 180° C фурна. Отстрани хартията за печене и варивата и печи още 3 min, докато паят стане хрупкав.
Междувременно запечи леко пекановите ядки в тиган без мазнина. Разтопи останалото масло, докато добие леко кафяв цвят, и го остави да изстине. Извади семената кардамон от шушулката. Разбий ги на крем с останалите жълтъци, яйцето, сиропа, кафявата захар и сметаната. Добавяй постепенно маслото и бъркай.
Изсипи ядките върху блата на пая, залей с глазурата и печи 30 - 35 min при същата температура до зластистокафяво. След първите 20 min покрий с алуминиево фолио.
Остави пая да изстине и сервирай със сметана.