Верига от любими рецепти
Петел във вино

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

петел петел1,25 kg kg
печурки печурка500 g g
лук шалот лук шалот150 g g
бекон бекон
(нарязан на парченца)
100 g g
олио олио5 с.л. с.л.
чесън чесън2 скилидки скилидка
червено вино червено вино
(Мерло)
400 ml ml
пилешки бульон пилешки бульон200 ml ml
дафинов лист дафинов лист2
мащерка мащерка1 ч.л. ч.л.
балсамов оцет балсамов оцет0,5 - 1 ч.л. ч.л.
сол сол
черен пипер черен пипер

Петел във вино

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:35 h
(9)

Начин на приготвяне

Измиваме и подсушаваме петела и го нарязваме на 6 - 8 парчета. Почистваме гъбите и ги нарязваме на две или на четири в зависимост от големината им. Обелваме лука и разделяме всяка глава на четири. Нарязваме бекона на парчета и го запържваме в 2 с. л. сгорещено олио, в дълбока тенджера с дебели стени. След като си пусне мазнината, го изваждаме. Доливаме в горещата мазнина още 1 - 2 с. л. олио и задушаваме в него гъбите и лука за 3 - 4 min, подправяме със сол и черен пипер и ги вадим.

Доливаме останалото олио в тенджерата и запържваме парчетата петел за 10 min, като ги обръщаме от всички страни. Обелваме чесъна, пресоваме го при петела и го задушаваме за кратко. Наливаме виното и бульона, подправяме със солта, черния пипер, дафиновия лист и мащерката и оставяме ястието да заври. Връщаме обратно гъбите, лука и бекона и готвим под капак ок. 45 min.

Изваждаме парчетата месо от петела, заедно с дафиновия лист. Сгъстяваме леко соса и го подправяме с малко оцет. Връщаме месото.

Ястието си подхожда с хрупкава багета и мешана салата.

Купи в Lidl

Свински бекон XXLСвински бекон XXL
Свински бекон XXL
06.02 - 12.02
САМО СЕГА
10,99*лв.
* Предложенията важат за посочения за съответния артикул период. Артикулите могат да бъдат изчерпани преди последния ден на съответната промоция, а тези без ценово намаление - още в първия ден на промоцията. Възможно е някои от артикулите да не са налични във всички разновидности и размери. Артикули без ценово намаление се продават в количества, обичайни за едно домакинство (до 5 артикула или 5 kg на клиент). При артикули с намалени цени намалението важи за до 5 артикула или 5 kg на клиент. Повече информация за характеристиките, състава и суровините на артикулите е налична на опаковките. Лидл България не носи отговорност за допуснати печатни грешки. Лидл България си запазва правото на промяна в цените. Декорацията към продуктите не е включена в тяхната цена. Всички цени са в лева, с включен ДДС.