
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
петел петел | 1,25 kg kg | ||
печурки печурка | 500 g g | ||
лук шалот лук шалот | 150 g g | ||
бекон
бекон (нарязан на парченца) | 100 g g | ||
олио олио | 5 с.л. с.л. | ||
чесън чесън | 2 скилидки скилидка | ||
червено вино
червено вино (Мерло) | 400 ml ml | ||
пилешки бульон пилешки бульон | 200 ml ml | ||
дафинов лист дафинов лист | 2 | ||
мащерка мащерка | 1 ч.л. ч.л. | ||
балсамов оцет балсамов оцет | 0,5 - 1 ч.л. ч.л. | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеПетел във вино
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Измиваме и подсушаваме петела и го нарязваме на 6 - 8 парчета. Почистваме гъбите и ги нарязваме на две или на четири в зависимост от големината им. Обелваме лука и разделяме всяка глава на четири. Нарязваме бекона на парчета и го запържваме в 2 с. л. сгорещено олио, в дълбока тенджера с дебели стени. След като си пусне мазнината, го изваждаме. Доливаме в горещата мазнина още 1 - 2 с. л. олио и задушаваме в него гъбите и лука за 3 - 4 min, подправяме със сол и черен пипер и ги вадим.
Доливаме останалото олио в тенджерата и запържваме парчетата петел за 10 min, като ги обръщаме от всички страни. Обелваме чесъна, пресоваме го при петела и го задушаваме за кратко. Наливаме виното и бульона, подправяме със солта, черния пипер, дафиновия лист и мащерката и оставяме ястието да заври. Връщаме обратно гъбите, лука и бекона и готвим под капак ок. 45 min.
Изваждаме парчетата месо от петела, заедно с дафиновия лист. Сгъстяваме леко соса и го подправяме с малко оцет. Връщаме месото.
Ястието си подхожда с хрупкава багета и мешана салата.