Петел във вино

Петел във вино
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:35 h

Начин на приготвяне

    Измиваме и подсушаваме петела и го нарязваме на 6 - 8 парчета. Почистваме гъбите и ги нарязваме на две или на четири в зависимост от големината им. Обелваме лука и разделяме всяка глава на четири. Нарязваме бекона на парчета и го запържваме в 2 с. л. сгорещено олио, в дълбока тенджера с дебели стени. След като си пусне мазнината, го изваждаме. Доливаме в горещата мазнина още 1 - 2 с. л. олио и задушаваме в него гъбите и лука за 3 - 4 min, подправяме със сол и черен пипер и ги вадим.

    Доливаме останалото олио в тенджерата и запържваме парчетата петел за 10 min, като ги обръщаме от всички страни. Обелваме чесъна, пресоваме го при петела и го задушаваме за кратко. Наливаме виното и бульона, подправяме със солта, черния пипер, дафиновия лист и мащерката и оставяме ястието да заври. Връщаме обратно гъбите, лука и бекона и готвим под капак ок. 45 min.

    Изваждаме парчетата месо от петела, заедно с дафиновия лист. Сгъстяваме леко соса и го подправяме с малко оцет. Връщаме месото.

    Ястието си подхожда с хрупкава багета и мешана салата.