Верига от любими рецепти
Пица с гъби и праз

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Готви с рецептите на Димитър Тончев

Съставки

За плънката

праз лук праз лук0,5 kg kg
маслиново масло маслиново масло1 - 2 с.л. с.л.
горчица горчица1 - 2 ч.л. ч.л.
мащерка мащерка2 - 3 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер
гъби гъби700 g g
моцарела моцарела200 g g
камембер камембер125 g g
пармезан пармезан25 g g

За соса

масло масло2 с.л. с.л.
брашно брашно2 с.л. с.л.
прясно мляко прясно мляко2 ч.ч. ч.ч.
сол сол1 ч.л. ч.л.
чесън чесън1 скилидки скилидка
пармезан пармезан25 g g

За тестото

брашно брашно500 g g
вода вода400 ml ml
суха мая суха мая7 g g
сол сол5 g g

Пица с гъби и праз

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(22)

Начин на приготвяне

Започваме с приготвянето на плънката. Нарязваме праза на едри полумесеци и го запържваме с маслиново масло в горещ тиган на средна степен на котлона, докато омекне и част от водата му се изпари. Овкусяваме със сол, черен пипер, горчица и мащерка, разбъркваме и го оставяме настрани, за да изстине.

Продължаваме с приготвянето на соса. В малка тенджерка на средна степен на котлона разтопяваме маслото за соса и добавяме брашното. Запържваме за 1 min при непрекъснато бъркане с тел. Добавяме млякото наведнъж и продължаваме да бъркаме енергично, докато сосът се сгъсти и леко започне да къкри. След това изключваме котлона, овкусяваме със сол, чесън и пармезан и оставяме настрани, за да изстине.

Измиваме гъбите (може и замразени) и ги добавяме в тиган на средна степен на котлона с 2 – 3 с.л. вода. Покриваме с хартия за печене, на която сме изрязали дупка в средата за въздуха, докато водата се изпари.

Смесваме всички съставки за тестото и месим до получаване на гладка топка. При необходимост може да домесим с допълнително брашно. Раздърпваме полученото тесто за пицата и го слагаме в подходяща тава, предварително застлана с хартия за печене. Намазваме с млечния сос, настъргваме малко пармезан, камембер и моцарела и завършваме с равномерно разпределяне на праза и гъбите.

Изпичаме пицата на 250° C върху сач. Преди да пристъпим към използването на сача, трябва предварително да го загреем за 30 – 40 min във фурната. Дебелият сач задържа много топлина, което изпича основата на пицата много по-равномерно и това води до изключително хрупкава коричка. Рецептата може да се изпълни и директно във фурната.

Сервираме пицата гореща, веднага, щом е готова.