Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
За плънката
праз лук праз лук | 0,5 kg kg | |
маслиново масло маслиново масло | 1 - 2 с.л. с.л. | |
горчица горчица | 1 - 2 ч.л. ч.л. | |
мащерка мащерка | 2 - 3 стръка стрък | |
сол сол | ||
черен пипер черен пипер | ||
гъби гъби | 700 g g | |
моцарела моцарела | 200 g g | |
камембер камембер | 125 g g | |
пармезан пармезан | 25 g g |
За соса
масло масло | 2 с.л. с.л. | |
брашно брашно | 2 с.л. с.л. | |
прясно мляко прясно мляко | 2 ч.ч. ч.ч. | |
сол сол | 1 ч.л. ч.л. | |
чесън чесън | 1 скилидки скилидка | |
пармезан пармезан | 25 g g |
За тестото
брашно брашно | 500 g g | |
вода вода | 400 ml ml | |
суха мая суха мая | 7 g g | |
сол сол | 5 g g |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listПица с гъби и праз
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Започваме с приготвянето на плънката. Нарязваме праза на едри полумесеци и го запържваме с маслиново масло в горещ тиган на средна степен на котлона, докато омекне и част от водата му се изпари. Овкусяваме със сол, черен пипер, горчица и мащерка, разбъркваме и го оставяме настрани, за да изстине.
Продължаваме с приготвянето на соса. В малка тенджерка на средна степен на котлона разтопяваме маслото за соса и добавяме брашното. Запържваме за 1 min при непрекъснато бъркане с тел. Добавяме млякото наведнъж и продължаваме да бъркаме енергично, докато сосът се сгъсти и леко започне да къкри. След това изключваме котлона, овкусяваме със сол, чесън и пармезан и оставяме настрани, за да изстине.
Измиваме гъбите (може и замразени) и ги добавяме в тиган на средна степен на котлона с 2 – 3 с.л. вода. Покриваме с хартия за печене, на която сме изрязали дупка в средата за въздуха, докато водата се изпари.
Смесваме всички съставки за тестото и месим до получаване на гладка топка. При необходимост може да домесим с допълнително брашно. Раздърпваме полученото тесто за пицата и го слагаме в подходяща тава, предварително застлана с хартия за печене. Намазваме с млечния сос, настъргваме малко пармезан, камембер и моцарела и завършваме с равномерно разпределяне на праза и гъбите.
Изпичаме пицата на 250° C върху сач. Преди да пристъпим към използването на сача, трябва предварително да го загреем за 30 – 40 min във фурната. Дебелият сач задържа много топлина, което изпича основата на пицата много по-равномерно и това води до изключително хрупкава коричка. Рецептата може да се изпълни и директно във фурната.
Сервираме пицата гореща, веднага, щом е готова.