Пица с гъби и праз

Димитър Тончев
Димитър Тончев
Пица с гъби и праз
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:30 h

Начин на приготвяне

    Започваме с приготвянето на плънката. Нарязваме праза на едри полумесеци и го запържваме с маслиново масло в горещ тиган на средна степен на котлона, докато омекне и част от водата му се изпари. Овкусяваме със сол, черен пипер, горчица и мащерка, разбъркваме и го оставяме настрани, за да изстине.

    Продължаваме с приготвянето на соса. В малка тенджерка на средна степен на котлона разтопяваме маслото за соса и добавяме брашното. Запържваме за 1 min при непрекъснато бъркане с тел. Добавяме млякото наведнъж и продължаваме да бъркаме енергично, докато сосът се сгъсти и леко започне да къкри. След това изключваме котлона, овкусяваме със сол, чесън и пармезан и оставяме настрани, за да изстине.

    Измиваме гъбите (може и замразени) и ги добавяме в тиган на средна степен на котлона с 2 – 3 с.л. вода. Покриваме с хартия за печене, на която сме изрязали дупка в средата за въздуха, докато водата се изпари.

    Смесваме всички съставки за тестото и месим до получаване на гладка топка. При необходимост може да домесим с допълнително брашно. Раздърпваме полученото тесто за пицата и го слагаме в подходяща тава, предварително застлана с хартия за печене. Намазваме с млечния сос, настъргваме малко пармезан, камембер и моцарела и завършваме с равномерно разпределяне на праза и гъбите.

    Изпичаме пицата на 250° C върху сач. Преди да пристъпим към използването на сача, трябва предварително да го загреем за 30 – 40 min във фурната. Дебелият сач задържа много топлина, което изпича основата на пицата много по-равномерно и това води до изключително хрупкава коричка. Рецептата може да се изпълни и директно във фурната.

    Сервираме пицата гореща, веднага, щом е готова.