Начин на приготвяне
Смесваме киселото мляко, лимоновия сок и маслиновото масло в подходяща купа. Подправяме с мащерката, солта, черния пипер и разбъркваме добре. Ако пилешките гърди не са порционирани, ги нарязваме на парчета. Мариноваме ги в приготвената млечна марината и ги прибираме в хладилник за поне 30 min. Могат да престоят до 8 h в нея.
Почистваме гъбите, нарязваме ги на филийки и ги задушаваме в половината масло. Когато омекнат,
ги изваждаме от тенджерата и в останалото масло задушаваме ситно нарязания лук и
настъргания на ситно морков. Когато лукът стане прозрачен, прибавяме измития ориз и го задушаваме за няколко минути. Връщаме гъбите в тенджерата.
Добавяме 400 ml вода или зеленчуков бульон и изчакваме сместа да кипне. Покриваме с капак, изключваме котлона, без да отместваме тенджерата от него и оставяме ориза да престои така 25 min.
Почистваме зеления боб и го нарязваме на парчета. Сваряваме го за около 5 min във вряща подсолена
вода, след което го охлаждаме. Загряваме масло в подходящ тиган. Прибавяме зеления боб, накълцаните скилидки чесън и сол. Готвим няколко минути.
Изваждаме маринованите гърди от хладилника. С кухненска хартия ги забърсваме, така че
да отстраним маринатата по повърхността им. Изпичаме ги до готовност в загрят тиган на умерена температура.
Поднасяме пилешките гърди, гарнирани с ориза и зеления боб.