Начин на приготвяне
Смесваме сухите съставки в купа заедно с подправките. Добавяме олиото и постепенно наливаме водата при непрестанно месене. Всяко брашно поема различно, така че е възможно да не използваме цялото количество вода. Размесваме добре до получаване на меко и еластично тесто.
Тестото оформяме в топка, която разделяме на 4 равни части.
Върху набрашнена повърхност с помощта на точилка, а може и на ръка, изтъняваме всяка част до получаването на блат с дебелина около ½ см.
Загряваме тиган или грил тиган (ако имаме грил на дървени въглища, хлябът ще получи невероятен пушен вкус). Намазваме всяка от страните на плоския хляб с малко олио и печем по минута – минута и половина от всяка страна. Сервираме топъл, с добавки на вкус.
Интересно: Има ли нещо по-домашно от домашно приготвения хляб? Този се комбинира страхотно с хумус, свежа пролетна салата и любими разядки. Или намазан с масълце, докато е още топъл, и поръсен с дъхави родни подправки – чубрица, самардала, шарена сол… Вкусове, които напомнят на вкъщи.
Самардалата е подправка, типична за Балканския полуостров, която е най-популярна и използвана у нас. Чубрицата пък е истинска емблема на родния вкус – може би най-познатата българска подправка по света. Затова е и забавен парадокс, че в миналото всички слабо познати подправки и билки са се наричали „чубрици“.