Начин на приготвяне
Накисваме боба във вода за 12-24 h. След това го прецеждаме и изплакваме.
Нарязваме зеленчуците и запържваме в олио за 5-8 min на средна температура. Добавяме боба и доливаме вода, така че да го покрие. Овкусяваме със сол и пипер. Варим около 1-2 h, докато омекне бобът, като от време на време разбъркваме. Добавяме сушените и консервираните домати, сушените чушки, джоджена и кимиона и разбъркваме.
През това време загряваме олиото за запръжката в отделен тиган или малка тенджера. Запържваме за половин минута брашното и червения пипер. Постепенно добавяме 2-3 черпака от бульона към запръжката и разбъркваме. Добавяме запръжката към боба, като не спираме да бъркаме. Готвим, докато леко заври.
Варенето на боб и други варива във вода, която е кисела поради наличието на домати стяга продуктите и увеличава времето за варене.
Когато в консервираните домати има добавена лимонена киселина, добавянето на захар или мед компенсира киселинността на доматите и се получава балансиран сладко-кисел вкус.