Прасковена торта с тестени стърготини

Прасковена торта с тестени стърготини
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне1:15 h

Начин на приготвяне

    1. Разтопи маслото, докато леко покафенее, и го остави да изстине. Отцеди прасковите и ги нарежи на резени. Счукай бадемите на ситно.

    2. Смеси брашното, бакпулвера, захарта, солта и ваниловата захар, добави изстиналото масло и яйцето и меси, докато сместа стане на трохи.

    3. Постави хартия за печене на дъното на форма с диаметър 26 cm и намазни стените. Разстели вътре ⅔ от тестото, като го притискаш добре, и оформи ок. 3 cm кант. Набоди на много места блата с вилица.

    4. Разпредели върху блата натрошените бадеми и прасковите. Останалото тесто нарони отгоре на трохи. Печи тортата около 50 min в предварително загрята на 200° C фурна до получаването на златистокафяв цвят. През последните 15 min от печенето покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее много горната повърхност.

    5. Остави тортата да изстине. Преди сервиране разбий сметаната на твърд крем и я сервирай към нея.