Верига от любими рецепти
Прасковена торта с тестени стърготини

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

краве масло краве масло300 g g
праскова праскова
(половинки)
2 консерви консерва
бадеми бадем60 g g
брашно брашно500 g g
бакпулвер бакпулвер1 пакетчета пакетче
захар захар180 g g
сол сол1 щипки щипка
ванилова захар ванилова захар2 пакетчета пакетче
яйца яйце1
мазнина мазнина
(за формата)
готварска сметана готварска сметана200 ml ml
хартия за печене хартия за печене

Прасковена торта с тестени стърготини

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:15 h
(10)

Начин на приготвяне

1. Разтопи маслото, докато леко покафенее, и го остави да изстине. Отцеди прасковите и ги нарежи на резени. Счукай бадемите на ситно.

2. Смеси брашното, бакпулвера, захарта, солта и ваниловата захар, добави изстиналото масло и яйцето и меси, докато сместа стане на трохи.

3. Постави хартия за печене на дъното на форма с диаметър 26 cm и намазни стените. Разстели вътре ⅔ от тестото, като го притискаш добре, и оформи ок. 3 cm кант. Набоди на много места блата с вилица.

4. Разпредели върху блата натрошените бадеми и прасковите. Останалото тесто нарони отгоре на трохи. Печи тортата около 50 min в предварително загрята на 200° C фурна до получаването на златистокафяв цвят. През последните 15 min от печенето покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее много горната повърхност.

5. Остави тортата да изстине. Преди сервиране разбий сметаната на твърд крем и я сервирай към нея.