Верига от любими рецепти
Правоъгълен кекс

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

натурален шоколад натурален шоколад80 g g
краве масло краве масло
(размекнато)
200 g g
захар захар250 g g
сол сол1 щипки щипка
ванилова захар ванилова захар1 пакетчета пакетче
яйца яйце4
брашно брашно250 g g
бакпулвер бакпулвер0,5 пакетчета пакетче
кокосови стърготини кокосови стърготини75 g g
прясно мляко прясно мляко50 ml ml
какао на прах какао на прах25 g g
мазнина мазнина
(за формата)
алуминиево фолио алуминиево фолио

Правоъгълен кекс

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:20 h
(23)

Начин на приготвяне

1. Натроши шоколада на малки парчета и го разтопи на гореща водна баня. Свали го от котлона и го остави да изстине. Разбий на крем маслото, 200 g захар, солта и ваниловата захар.

2. Добави яйцата едно по едно към крема и разбий добре. Смеси брашното и бакпулвера, прибави и тях и разбъркай за кратко.

3. Извади ⅓ от тестото и го разбъркай с кокосовите стърготини и 2 - 3 с.л. прясно мляко. 4. Към другите ⅔ от тестото добави течния шоколад, какаото, 50 g захар и останалото прясно мляко. Разбъркай го и го изсипи в намазнена правоъгълна форма за кекс с дължина 30 cm.

5. Направи улей с лъжица по дължината на шоколадовото тесто и разпредели отгоре центрирано кокосовото. Печи кекса 50 - 60 min в предварително загрята на 180° C фурна. При нужда към края на печенето покрий с алуминиево фолио, за да не потъмнее прекалено много отгоре. Остави кекса да изстине и го извади от формата.