Празнична пуйка с чоризо и клементина

Празнична пуйка с чоризо и клементина

ТрудностСредно трудна
Приготвяне3:00 h

Начин на приготвяне

    В тенджера сипваме 3 l вода, добавяме дафиновия лист, ментата, розмарина, 2 скилидки накълцан чесън и 5 g сол и я слагаме на котлона, дoкато се разтопи солта. Сваляме от огъня. Слагаме почистената пуйка в маринатата за около 1 h.

    Задушаваме в масло гъбите, нарязаното чоризо с пресния лук, чесън, сол и черен пипер. Прибавяме ориза, доливаме бульона и оставяме, докато не изври. 

    За билковото масло смесваме накълцан чесън, мащерка, магданоз и червен пипер. 

    Изваждаме пуйката от маринатата и я намазваме с маслото. 

    Пълним я с ориза, слагаме в тава, доливаме 2 l вода и печем първо за 1 h на 200° С, а после – още 2 h на 160° С. Периодично поливаме пуйката с бульона. 

    На сух тиган запичаме разрязаната на две клементина за 3-4 мин до златисто.

    Поднасяме, като отдолу слагаме ориза, отгоре – месото, и завършваме с печената клементина и сока от нея.