Начин на приготвяне
В тенджера сипваме 3 l вода, добавяме дафиновия лист, ментата, розмарина, 2 скилидки накълцан чесън и 5 g сол и я слагаме на котлона, дoкато се разтопи солта. Сваляме от огъня. Слагаме почистената пуйка в маринатата за около 1 h.
Задушаваме в масло гъбите, нарязаното чоризо с пресния лук, чесън, сол и черен пипер. Прибавяме ориза, доливаме бульона и оставяме, докато не изври.
За билковото масло смесваме накълцан чесън, мащерка, магданоз и червен пипер.
Изваждаме пуйката от маринатата и я намазваме с маслото.
Пълним я с ориза, слагаме в тава, доливаме 2 l вода и печем първо за 1 h на 200° С, а после – още 2 h на 160° С. Периодично поливаме пуйката с бульона.
На сух тиган запичаме разрязаната на две клементина за 3-4 мин до златисто.
Поднасяме, като отдолу слагаме ориза, отгоре – месото, и завършваме с печената клементина и сока от нея.