Пухкав козунак, омесен в домашна хлебопекарна

Пухкав козунак, омесен в домашна хлебопекарна

ТрудностСредно трудна
Подготовка15 min
Приготвяне2:20 h

Начин на приготвяне

    Разбъркваме 50 ml хладко прясно мляко, 7 g суха мая и 1 с.л. захар. Отделно в купа разбиваме 3 яйца с миксер, добавяме 180 g захар, 90 ml прясно мляко, 1 ванилия и кората от 1 лимон.

    Смесваме 60 ml разтопено масло с 60 ml олио. Слагаме 2/3 от мазнината при яйцата и разбъркваме.

    Пресяваме 550 g брашно и към него добавяме щипка сол.

    Слагаме съставките в хлебопекарната, като спазваме реда: мая, яйчена смес и накрая брашното. Включваме хлебопекарната на програма „Месене“ и месим общо 3 пъти за по 30 min. Доливаме остатъка от мазнината на втория етап от месенето.

    Изваждаме тестото и го слагаме върху добре намаслен плот. Разделяме го на три и разточваме всяко парче на тънко. Поръсваме с нарязаните сушени плодове и завиваме тестото на фитил, а трите фитила сплитаме на плитка.

    Намазваме тавичката с мазнина и оставяме козунака да втаса за поне 1 h или във фурната на 25 – 30° С, докато удвои обема си. Разбиваме 1 яйце и мажем с жълтъка, поръсваме с кристална захар и печем козунака 40 – 45 min на около 180° С.