Пуйка, пълнена с ориз и стафиди

шеф Манчев
шеф Манчев
Пуйка, пълнена с ориз и стафиди
Степен на трудностТрудна
Време за приготвяне4:00 h

Начин на приготвяне

    Загряваме олиото и в него задушаваме нарязания на кубчета лук. Добавяме измития ориз и задушаваме до златисто, след което доливаме водата или зеленчуковия бульон и малко масло. След като оризът набъбне, добавяме стафидите и овкусяваме със сол, мащерка, черен и червен пипер. Разбърк ваме добре и сваляме от котлона.

    Овкусяваме пуйката със сол отвън и от вътре и я намазваме обилно с масло и червен пипер. Пълним я с готовата смес, след което я покриваме отвън с тънко нарязаните слайсове бекон, като ги притискаме, за да залепнат добре върху нея. Поставяме я в подходяща тава и наливаме около 1,5 l студена вода. Покриваме с фолио и печем около 3 часа в загрята на 180°С фурна.

    Поднасяме пуйката, разрязана на порции и гарнираме с плънката от ориз и стафиди.