Верига от любими рецепти
Пуйка, пълнена с ориз и стафиди

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

охладена цяла пуйка охладена цяла пуйка1
бекон бекон100 g g
краве масло краве масло150 g g
стафиди стафида70 g g
ориз ориз300 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон
(или вода)
200 ml ml
лук лук1 глави глава
олио олио50 ml ml
мащерка мащерка2 стръка стрък
сол сол
черен пипер черен пипер
червен пипер червен пипер

Пуйка, пълнена с ориз и стафиди

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

4:00 h
(6)

Начин на приготвяне

Загряваме олиото и в него задушаваме нарязания на кубчета лук. Добавяме измития ориз и задушаваме до златисто, след което доливаме водата или зеленчуковия бульон. След като оризът набъбне, добавяме стафидите и овкусяваме със сол, мащерка, черен и червен пипер. Разбърк ваме добре и сваляме от котлона.

Овкусяваме пуйката със сол отвън и от вътре и я намазваме обилно с масло и червен пипер. Пълним я с готовата смес, след което я покриваме отвън с тънко нарязаните слайсове бекон, като ги притискаме, за да залепнат добре върху нея. Поставяме я в подходяща тава и наливаме около 1,5 l студена вода. Покриваме с фолио и печем около 3 часа в загрята на 180°С фурна, след което махаме фолиото, увеличаваме температурата на 220°С и допичаме, докато хване златиста коричка.

Поднасяме пуйката, разрязана на порции, и гарнираме с плънката от ориз и стафиди.