Пюре от леща с чипс от моркови

Пюре от леща с чипс от моркови

ТрудностСредно трудна
Приготвяне60 min

Начин на приготвяне

    Сваряваме лещата в подсолена вода до пълна готовност, след което я отцеждаме.В дълбок съд загряваме 50 мл маслиново масло и задушаваме ситно нарязаните лук и чесън, добавяме пресните подправки и щом омекнат, прибавяме сварената леща, овкусяваме със сол и черен пипер и задушаваме за няколко минути. След това пасираме до получаването на еднородна смес и оставяме да изстине. Междувременно почистваме морковите и ги нарязваме на много тънки лентички - най-лесно ще бъде, ако използваме белачка за картофи. Нареждаме ги в тава върху хартия за печене. Овкусяваме със сол и черен пипер, поливаме с малко маслиново масло и печем десетина минути в предварително загрята на 180°С фурна, докато станат хрупкави.

    Как да сервираме:

    Поднасяме пюрето в купичка като дип за морковения чипс. Ястието се допълва отлично с добре охладено светло розе.