Начин на приготвяне
- Започваме с приготвянето на плънката, като нарязваме шалота и кестените и накълцваме естрагона, копъра и магданоза. Слагаме ги в подходяща купа и добавяме сока и настърганата кора на половин портокал. Прибавяме петмеза и маслиновото масло и разбъркваме.
- Пълним лаврака с плънката. Нареждаме лозовите листа на дъска или друга подходяща повърхност и завиваме лаврака в тях. Връзваме корда от главата на рибата до опашката и след това добре я увиваме и по дължината. Намазваме с маслиново масло и печем във фурна на 200° С за 25 min.
- Докато лавракът се пече, приготвяме соса. Загряваме маслиновото масло в подходяща тенджера. Нарязваме лука и задушаваме. Към него добавяме и нарязаните на едро скилидки чесън. Прибавяме и кокосовото мляко, чушките, мащерката, бахара, черния пипер и загряваме, докато започне да къкри. Оставяме на котлона за няколко минути на слаб огън до достигане до желаната гъстота. За финал прецеждаме соса, за да стане максимално гладък.
- Готовият лаврак сервираме в подходяща чиния в компанията на соса. Добра идея е да залеем рибата с него, но може да го поднесем и в отделна купичка в зависимост от предпочитанията.