Рандан пълнен лаврак в лозови листа

Рандан пълнен лаврак в лозови листа

ТрудностСредно трудна
Подготовка5 min
Приготвяне1:30 h

Начин на приготвяне

  1. Започваме с приготвянето на плънката, като нарязваме шалота и кестените и накълцваме естрагона, копъра и магданоза. Слагаме ги в подходяща купа и добавяме сока и настърганата кора на половин портокал. Прибавяме петмеза и маслиновото масло и разбъркваме.
  2. Пълним лаврака с плънката. Нареждаме лозовите листа на дъска или друга подходяща повърхност и завиваме лаврака в тях. Връзваме корда от главата на рибата до опашката и след това добре я увиваме и по дължината. Намазваме с маслиново масло и печем във фурна на 200° С за 25 min.
  3. Докато лавракът се пече, приготвяме соса. Загряваме маслиновото масло в подходяща тенджера. Нарязваме лука и задушаваме. Към него добавяме и нарязаните на едро скилидки чесън. Прибавяме и кокосовото мляко, чушките, мащерката, бахара, черния пипер и загряваме, докато започне да къкри. Оставяме на котлона за няколко минути на слаб огън до достигане до желаната гъстота. За финал прецеждаме соса, за да стане максимално гладък.
  4. Готовият лаврак сервираме в подходяща чиния в компанията на соса. Добра идея е да залеем рибата с него, но може да го поднесем и в отделна купичка в зависимост от предпочитанията.