Рататуй

Рататуй
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне60 min

Начин на приготвяне

    Почистваме, измиваме чушките и ги нарязваме на парчета. Заливаме доматите с вряла вода, отцеждаме ги, охлаждаме ги със студена вода и ги обелваме. След това ги режем на едри кубчета. Белим лука и чесъна, като нарязваме лука на фини кръгчета, а чесъна на шайбички.

    Почистваме и измиваме тиквичките и патладжана и ги нарязваме на шайби с дебелина ок. 1 cm. Запържваме ги на порции в малко количество сгорещено маслиново масло за 2 min от всяка страна, овкусяваме със солта и черния пипер и ги оставяме настрана. В останалото сгорещено маслиново масло запържваме чушките за 3 min. Добавяме лука и чесъна и задушаваме, докато станат прозрачни. Овкусяваме със солта, черния пипер и провансалските подправки. Добавяме доматите и задушаваме още 3 min.

    Наливаме виното и бульона и продължaваме да задушаваме 5 - 7 min. Добавяме тиквичката и патладжана и готвим под капак още 5 - 7 min, като разбъркваме от време на време. Прибавяме и отцедените маслини. Подправяме рататуй със солта, черния пипер и малко захар и сервираме като гарнитура към месо или риба или самостоятелно с хрупкава багета.