Верига от любими рецепти
Рататуй

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

Съставки

червени чушки червена чушка1
жълти чушки жълта чушка1
домати домат
(месести)
700 g g
червен лук червен лук2 глави глава
чесън чесън3 - 4 скилидки скилидка
тиквички тиквичка2
патладжан патладжан1
маслиново масло маслиново масло80 - 100 ml ml
червено вино червено вино
(Мерло)
100 ml ml
зеленчуков бульон зеленчуков бульон150 ml ml
черни маслини черни маслини
(без костилка)
50 g g
захар захар
сол сол
черен пипер черен пипер
микс от провансалски подправки микс от провансалски подправки1 ч.л. ч.л.

Рататуй

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(24)

Начин на приготвяне

Почистваме, измиваме чушките и ги нарязваме на парчета. Заливаме доматите с вряла вода, отцеждаме ги, охлаждаме ги със студена вода и ги обелваме. След това ги режем на едри кубчета. Белим лука и чесъна, като нарязваме лука на фини кръгчета, а чесъна на шайбички.

Почистваме и измиваме тиквичките и патладжана и ги нарязваме на шайби с дебелина ок. 1 cm. Запържваме ги на порции в малко количество сгорещено маслиново масло за 2 min от всяка страна, овкусяваме със солта и черния пипер и ги оставяме настрана. В останалото сгорещено маслиново масло запържваме чушките за 3 min. Добавяме лука и чесъна и задушаваме, докато станат прозрачни. Овкусяваме със солта, черния пипер и провансалските подправки. Добавяме доматите и задушаваме още 3 min.

Наливаме виното и бульона и продължaваме да задушаваме 5 - 7 min. Добавяме тиквичката и патладжана и готвим под капак още 5 - 7 min, като разбъркваме от време на време. Прибавяме и отцедените маслини. Подправяме рататуй със солта, черния пипер и малко захар и сервираме като гарнитура към месо или риба или самостоятелно с хрупкава багета.