Рататуй с кореноплодни зеленчуци

Рататуй с кореноплодни зеленчуци

ТрудностЛесна
Приготвяне2:00 h

Начин на приготвяне

    Нарязваме лука и чесъна на ситно и ги задушаваме в малко олио. Добавяме доматите и готвим, докато се сгъсти или за около 7-8 min. 

    Прехвърляме сместа в тава и подреждаме изправени или под лек наклон зеленчуците, нарязани на шайби със сходна дебелина. Сладкият картоф и цвеклото имат нужда от повече време за готвене от тиквичката и патладжана, затова е добре да ги нарежем на по-тънки парчета.

    Овкусяваме със сол и пипер, поставяме маслото и малко олио. Сипваме вода, така че да покрие зеленчуците малко над половината. 

    Печем на 180° C за час и половина. Aко фурната е с по-силен горен реотан, покриваме зеленчуците с фолио през последните 20-30 min от печенето, за да не прегорят.

    Охлаждаме и поднасяме с пресен босилек.