Разядка с цедено кисело мляко, люти чушки и коприва

Разядка с цедено кисело мляко, люти чушки и коприва

ТрудностЛесна
Приготвяне15 min

Начин на приготвяне

    Почистваме копривата и я попарваме във вряла вода за 2 - 3 минути. След като я извадим и отцедим, я нарязваме на дребно.

    Отстраняваме семките на лютите чушки и ги режем на малки кубчета. Накълцваме копъра и чесъна.

    Изсипваме цеденото кисело мляко в купа и го объркваме с натрошеното сирене и останалите продукти. Овкусяваме със сол и олио.

    Поднасяме разядката с препечени филийки.

    Интересно: В миналото, когато хората правели кисело мляко в домашни условия, за квасенето използвали мая или подкваса от вече готово мляко. Станела ли подквасата кисела (прокиснала), се захващала нова. Подновявала се обредно поне веднъж годишно - най-често на Гергьовден. За направата ѝ нашите баби използвали дъждовни капки, роса и билки или златна или сребърна парà.