Начин на приготвяне
Почистваме копривата и я попарваме във вряла вода за 2 - 3 минути. След като я извадим и отцедим, я нарязваме на дребно.
Отстраняваме семките на лютите чушки и ги режем на малки кубчета. Накълцваме копъра и чесъна.
Изсипваме цеденото кисело мляко в купа и го объркваме с натрошеното сирене и останалите продукти. Овкусяваме със сол и олио.
Поднасяме разядката с препечени филийки.
Интересно: В миналото, когато хората правели кисело мляко в домашни условия, за квасенето използвали мая или подкваса от вече готово мляко. Станела ли подквасата кисела (прокиснала), се захващала нова. Подновявала се обредно поне веднъж годишно - най-често на Гергьовден. За направата ѝ нашите баби използвали дъждовни капки, роса и билки или златна или сребърна парà.