
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
За блата
яйца яйце | 6 бр. бр. | |
захар захар | 150 g g | |
брашно брашно | 180 g g |
За сиропа
вода вода | 500 ml ml | |
захар захар | 500 g g | |
ванилия ванилия | 1 пакетчета пакетче |
За украсата
заквасена сметана заквасена сметана | 400 g g | |
плодове
плодове (пресни сезонни) | ||
масло
масло (за намасляване на тавичката) |
Add ingredients to existing shopping list or create new one
+ Create new shopping listРеване със заквасена сметана и сезонни плодове
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Разбиваме яйцата и захарта, докато получим гладка кремообразна смес. После постепенно прибавяме пресятото брашно. Слагаме сместа в подходяща тава и печем 30 минути в предварително загрята на 200° С фурна. След като извадим блата, го оставяме да изстине напълно.
От водата, захарта и ванилията приготвяме сироп, като ги слагаме заедно да се варят до сгъстяване. Надупчваме блата с клечка за зъби преди да го залеем. Заливаме готовия блат със сиропа и оставяме да престои няколко часа, за да попие добре.
След като е готов, намазваме реването със заквасена сметана и декорираме със свежи сезонни плодове.
Интересно: Повечето сладкиши, които днес смятаме за традиционни в родната кухня, са навлезли у нас от чужди култури или от преселници от други етноси. Смята се например, че баниците с плодов пълнеж са внесени под руско влияние, реването пък е типичен за турската кухня сиропиран сладкиш, на който ние добавяме сезонни пресни плодове за по-свеж вкус.