Верига от любими рецепти
Реване със заквасена сметана и сезонни плодове по рецепта на шеф Манчев

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

За блата

яйца яйце6 бр. бр.
захар захар150 g g
брашно брашно180 g g

За сиропа

вода вода500 ml ml
захар захар500 g g
ванилия ванилия1 пакетчета пакетче

За украсата

заквасена сметана заквасена сметана450 g g
плодове плод
(пресни сезонни плодове)

Реване със заквасена сметана и сезонни плодове

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

60 min
(37)

Начин на приготвяне

Разбиваме яйцата и захарта, докато получим гладка кремообразна смес. После постепенно прибавяме пресятото брашно. Слагаме сместа в подходяща тава и печем 30 минути в предварително загрята на 200° С фурна. След като извадим блата, го оставяме да изстине напълно.
От водата, захарта и ванилията приготвяме сироп, като ги слагаме заедно да се варят до сгъстяване. Заливаме готовия блат със сиропа и оставяме да престои няколко часа, за да попие добре.
След като е готов, намазваме реването със заквасена сметана и декорираме със свежи сезонни плодове.

Интересно: Повечето сладкиши, които днес смятаме за традиционни в родната кухня, са навлезли у нас от чужди култури или от преселници от други етноси. Смята се например, че баниците с плодов пълнеж са внесени под руско влияние, реването пък е типичен за турската кухня сиропиран сладкиш, на който ние добавяме сезонни пресни плодове за по-свеж вкус.