Реване със заквасена сметана и сезонни плодове

шеф Манчев
шеф Манчев
Реване със заквасена сметана и сезонни плодове
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне60 min

Начин на приготвяне

    Разбиваме яйцата и захарта, докато получим гладка кремообразна смес. После постепенно прибавяме пресятото брашно. Слагаме сместа в подходяща тава и печем 30 минути в предварително загрята на 200° С фурна. След като извадим блата, го оставяме да изстине напълно.

    От водата, захарта и ванилията приготвяме сироп, като ги слагаме заедно да се варят до сгъстяване. Надупчваме блата с клечка за зъби преди да го залеем. Заливаме готовия блат със сиропа и оставяме да престои няколко часа, за да попие добре.

    След като е готов, намазваме реването със заквасена сметана и декорираме със свежи сезонни плодове.

    Интересно: Повечето сладкиши, които днес смятаме за традиционни в родната кухня, са навлезли у нас от чужди култури или от преселници от други етноси. Смята се например, че баниците с плодов пълнеж са внесени под руско влияние, реването пък е типичен за турската кухня сиропиран сладкиш, на който ние добавяме сезонни пресни плодове за по-свеж вкус.