
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
рибай стек рибай стек | 400 g g | ||
бял ориз бял ориз | 1 ч.ч. ч.ч. | ||
тикви тиква | 30 g g | ||
маслиново масло маслиново масло | 2 -3 с.л. с.л. | ||
лук
лук (пресен) | 1 връзка връзка | ||
печурки
печурка (печурки) | 100 g g | ||
манатарки манатарка | 50 g g | ||
сушени домати сушен домат | 40 g g | ||
маскарпоне маскарпоне | 50 g g | ||
сирене „Грана Падано“ сирене „Грана Падано“ | 30 g g | ||
зеленчуков бульон зеленчуков бульон | 450 ml ml | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
За соса:
черен пипер
черен пипер (на зърна) | |||
розмарин розмарин | 1 стръка стрък | ||
сметана за готвене сметана за готвене | 70 ml ml | ||
червено вино червено вино | 40 ml ml | ||
краве масло краве масло | 30 g g |
Рибай стек с ризото и пепър сос
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
Запечатваме стека в силно загрят тиган за по 4 min от всяка страна - така ще стане средно изпечен. За ризотото предварително сваряваме ориза в бульон в съотношение 1:2 до полуготовност. В тенджера загряваме маслиновото масло и слагаме наситнения пресен лук и гъбите, нарязани на полумесеци. Доливаме 100 ml бульон, слагаме маскарпонето и след като сместа поври малко, добавяме ориза. Постепенно доливаме по малко бульон, като непрекъснато разбъркваме.
След като оризът набъбне достатъчно, слагаме сушените домати, нарязани на лентички, и бъркаме още 3 - 4 min. Преди да го свалим от котлона, добавяме настърганото сирене „Грана Падано“ и подправяме със сол и черен пипер. За соса: запържваме в добре загрятото масло пипера на зърна, прибавяме накълцания на ситно розмарин, след това сипваме в тигана червеното вино и сметаната. Изчакваме соса леко да се сгъсти и сваляме от котлона. Тиквата нарязваме на кубчета и задушаваме в малко масло до омекване.
Как да сервираме:
Сервираме стека, полят с пепър соса и гарниран с ризотото и сотираната тиква. За истинско удоволствие допълваме със сира или каберне совиньон.