Рибай стек с ризото и пепър сос

шеф Манчев
шеф Манчев
Рибай стек с ризото и пепър сос
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне1:30 h

Начин на приготвяне

    Запечатваме стека в силно загрят тиган за по 4 min от всяка страна - така ще стане средно изпечен. За ризотото предварително сваряваме ориза в бульон в съотношение 1:2 до полуготовност. В тенджера загряваме маслиновото масло и слагаме наситнения пресен лук и гъбите, нарязани на полумесеци. Доливаме 100 ml бульон, слагаме маскарпонето и след като сместа поври малко, добавяме ориза. Постепенно доливаме по малко бульон, като непрекъснато разбъркваме.

    След като оризът набъбне достатъчно, слагаме сушените домати, нарязани на лентички, и бъркаме още 3 - 4 min. Преди да го свалим от котлона, добавяме настърганото сирене „Грана Падано“ и подправяме със сол и черен пипер. За соса: запържваме в добре загрятото масло пипера на зърна, прибавяме накълцания на ситно розмарин, след това сипваме в тигана червеното вино и сметаната. Изчакваме соса леко да се сгъсти и сваляме от котлона. Тиквата нарязваме на кубчета и задушаваме в малко масло до омекване.

    Как да сервираме:

    Сервираме стека, полят с пепър соса и гарниран с ризотото и сотираната тиква. За истинско удоволствие допълваме със сира или каберне совиньон.