Верига от любими рецепти
Рибай стек с ризото и пепър сос

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

рибай стек рибай стек400 g g
бял ориз бял ориз1 ч.ч. ч.ч.
тикви тиква30 g g
маслиново масло маслиново масло2 - 3 с.л. с.л.
лук лук
(пресен)
1 връзка връзка
печурки печурка
(печурки)
100 g g
манатарки манатарка50 g g
сушени домати сушен домат40 g g
маскарпоне маскарпоне50 g g
сирене „Грана Падано“ сирене „Грана Падано“30 g g
зеленчуков бульон зеленчуков бульон450 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер

За соса:

черен пипер черен пипер
(на зърна)
розмарин розмарин1 стръка стрък
сметана за готвене сметана за готвене70 ml ml
червено вино червено вино40 ml ml
краве масло краве масло30 g g

Рибай стек с ризото и пепър сос

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(20)

Начин на приготвяне

Запечатваме стека в силно загрят тиган за по 4 min от всяка страна - така ще стане средно изпечен. За ризотото предварително сваряваме ориза в бульон в съотношение 1:2 до полуготовност. В тенджера загряваме маслиновото масло и слагаме наситнения пресен лук и гъбите, нарязани на полумесеци. Доливаме 100 ml бульон, слагаме маскарпонето и след като сместа поври малко, добавяме ориза. Постепенно доливаме по малко бульон, като непрекъснато разбъркваме.

След като оризът набъбне достатъчно, слагаме сушените домати, нарязани на лентички, и бъркаме още 3 - 4 min. Преди да го свалим от котлона, добавяме настърганото сирене „Грана Падано“ и подправяме със сол и черен пипер. За соса: запържваме в добре загрятото масло пипера на зърна, прибавяме накълцания на ситно розмарин, след това сипваме в тигана червеното вино и сметаната. Изчакваме соса леко да се сгъсти и сваляме от котлона. Тиквата нарязваме на кубчета и задушаваме в малко масло до омекване.

Как да сервираме:
Сервираме стека, полят с пепър соса и гарниран с ризотото и сотираната тиква. За истинско удоволствие допълваме със сира или каберне совиньон.