Рибен тажин

Рибен тажин

ТрудностЛесна
Приготвяне1:10 h

Начин на приготвяне

    1. Обели лука, една глава лук нарежи на кубчета, а другата - на тънки кръгчета. Измий доматите и ги нарежи на шайби. Отстрани семките чушките и ги нарежи на колелца. Обели картофите, нарежи ги на много тънки шайби или ги настържи на ренде.

    2. Измий лимона с гореща вода и нарежи половината на тънки шайби. Настържи фино кората на втората половина и изстискай сока.

    3. Смеси с бъркане сока и настърганата кора от лимона с харисата, канелата, червения пипер и ½ ч.л. сол. Измий и подсуши филетата риба и ги натрий със сместа.

    4. Задуши лука на кубчета в 2 с.л. сгорещено маслиново масло в огнеупорен съд за печене с капак, докато стане стъклен. Добави ориенталските подправки и задушавай още 1 min.

    5. Прибави към лука картофените шайби и ги запържи кратко. Отгоре постави филетата риба, а върху нея нареди на пластове доматите, чушките, кръгчетата лук и шайбите лимон, като леко посоляваш. Залей с останалото маслиново масло, постави капака и печи тажина ок. 30 min в предварително загрята на 200° C фурна.

    6. Сложи кускуса с ½ ч. л. сол в купа и го залей с 300 ml гореща вода. Покрий го и го остави да набъбне според указанията върху опаковката. Разбъркай го с вилица и го сервирай с тажина.

    Съвет: Вместо кускус можеш да поднесеш ястието с дългозърнест ориз.

    *Тажин е африканско ястие, кръстено на характерния керамичен съд, в който се приготвя.