Рибена супа със сьомга и миди

шеф Шишков
шеф Шишков
Рибена супа със сьомга и миди
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне50 min

Начин на приготвяне

    Почистваме и нарязваме картофите, морковите, целината и праз лука на кубчета. Поставяме сьомгата заедно с мащерката и дафиновия лист в марля и я сваряваме в рибния бульон. Изваждаме я и след като изстине, отделяме кожата и накъсваме месото на малки парченца. В бульона сваряваме всички зеленчуци до омекване.

    Пет минути преди да са готови, добавяме мидите, които предварително сме размразили и измили добре. Връщаме сьомгата в тенджерата и сваляме от огъня. Овкусяваме със сол, черен пипер, прясно изцедения лимонов сок и маслиновото масло. Може да застроим супата с готварска сметана, преди да върнем сьомгата в тенджерата. Ако използваме зеленчуков бульон, е по-добре да я застроим.

    При поднасяне поръсваме със ситно нарязания пресен лук.

    * Най-добрият начин да направим рибен бульон е като сварим в марля остатъци (може и замразени) от риби: опашки, глави, черупки от скариди и др. Сваряваме ги във вода с около 100 ml бяло вино. В марлята може да сложим и подправки по избор.