Верига от любими рецепти
Рибник в тесто

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

шарана шаран1,5 kg kg
лук лук100 g g
ориз ориз150 g g
печурки печурка
(Кладница)
100 g g
орехи орех200 g g
домати домат100 g g
печена чушка печена чушка
(суха)
1
лук лук
(пресен)
0,5 връзка връзка
девесил девесил0,25 връзка връзка
магданоз магданоз0,25 връзка връзка
лимони лимон1
олио олио20 ml ml
сол сол
черен пипер черен пипер
(на зърна)
бял пипер бял пипер
(на зърна)
зелен пипер зелен пипер
(на зърна)

За тестото:

брашно брашно500 g g
яйца яйце1
жълтъци жълтък1
олио олио50 ml ml
вода вода50 ml ml
оцет оцет1 ч.л. ч.л.
сол сол

Рибник в тесто

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

1:30 h
(12)

Начин на приготвяне

Почистваме шарана и го овкусяваме с черен, бял, зелен пипер, сол и сока от лимона. Оставяме го за около 30 min да се маринова.

Обелваме и нарязваме стария и пресния лук на дребно, след което ги задушаваме с малко олио. Към тях добавяме нарязаните на ситно гъби. След около 5 min прибавяме ориза и овкусяваме със сол и пресните подправки. Доливаме бульон и готвим до полуготовност за 15 - 20 min. Накрая слагаме ситно нарязания домат, орехите и сухата чушка.

С готовата плънка пълним шарана и го завързваме.

Пресяваме брашното, правим кладенче, слагаме яйцето, солта, оцета и омесваме тесто. Оставяме го малко да престои и го оформяме на тънък лист. Увиваме с него шарана.

Поставяме рибата в подходяща тава, намазана с олио. Мажем тестото с жълтък и печем на 180° С за 40 - 50 min.