Ризото с лапад

шеф Манчев
шеф Манчев
Ризото с лапад
Степен на трудностЛесна
Време за приготвяне50 min

Начин на приготвяне

    Измиваме ориза и в тенджера с 50 ml загрято маслиново масло го запържваме до златисто. След това доливаме 400 ml бульон и варим, докато цялата течност се абсорбира. Полуготовия ориз разстиламе в плитка тавичка и с нож правим резки в него, за да излезе парата.

    В тиган загряваме останалото маслиново масло и задушаваме пресния лук заедно с гъбите, нарязани на полумесеци. После прибавяме наситнения чесън и половината от маслото, след което доливаме 100 ml бульон. Щом течността изври наполовина, добавяме маскарпонето и разбъркваме. Когато гъбите омекнат, връщаме полуготовия ориз в тигана, слагаме останалото масло и продължаваме да бъркаме. Оризът не трябва нито да е хрупкав, нито да е преварен. Когато е готов, добавяме измития и нарязан лапад, овкусяваме със сол и черен пипер и продължаваме да разбъркваме. Ако течността се е изпарила съвсем, доливаме бульон и готвим още 3 - 4 min.

    На финала прибавяме обеления и нарязан на кубчета домат, настъргваме „Грана Падано“-то, разбъркваме и сваляме от котлона.

    Как да сервираме:

    Поднасяме ризотото в дълбока чиния и допълваме с чаша шардоне.