Верига от любими рецепти
Ризото с лапад

Рецептата беше добавена към любимите.

Покажи любимите

Рецептата беше премахната от любимите.

Покажи любимите

Възникна грешка. Опитай по-късно.

шеф Манчев
шеф Манчев
Готви с рецептите на шеф Иван Манчев

Съставки

ориз за ризото ориз за ризото400 g g
лапад лапад600 - 700 g g
лук лук
(пресен)
2 стръка стрък
печурки печурка
(печурки)
200 g g
манатарки манатарка100 g g
чесън чесън2 - 3 скилидки скилидка
маскарпоне маскарпоне100 g g
краве масло краве масло100 g g
домати домат1
зеленчуков бульон зеленчуков бульон500 - 600 ml ml
маслиново масло маслиново масло80 ml ml
сирене „Грана Падано“ сирене „Грана Падано“80 g g
сол сол
черен пипер черен пипер

Ризото с лапад

Eха! Благодарим ти, че я хареса.

Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.

Възникна грешка. Опитай по-късно.

50 min
(7)

Начин на приготвяне

Измиваме ориза и в тенджера с 50 ml загрято маслиново масло го запържваме до златисто. След това доливаме 400 ml бульон и варим, докато цялата течност се абсорбира. Полуготовия ориз разстиламе в плитка тавичка и с нож правим резки в него, за да излезе парата.

В тиган загряваме останалото маслиново масло и задушаваме пресния лук заедно с гъбите, нарязани на полумесеци. После прибавяме наситнения чесън и половината от маслото, след което доливаме 100 ml бульон. Щом течността изври наполовина, добавяме маскарпонето и разбъркваме. Когато гъбите омекнат, връщаме полуготовия ориз в тигана, слагаме останалото масло и продължаваме да бъркаме. Оризът не трябва нито да е хрупкав, нито да е преварен. Когато е готов, добавяме измития и нарязан лапад, овкусяваме със сол и черен пипер и продължаваме да разбъркваме. Ако течността се е изпарила съвсем, доливаме бульон и готвим още 3 - 4 min.

На финала прибавяме обеления и нарязан на кубчета домат, настъргваме „Грана Падано“-то, разбъркваме и сваляме от котлона.

Как да сервираме:
Поднасяме ризотото в дълбока чиния и допълваме с чаша шардоне.