Ризото с манатарки

Ризото с манатарки
Степен на трудностСредно трудна
Време за приготвяне55 min

Начин на приготвяне

    1. Заливаме сушените манатарки със 150 ml вряла вода и ги оставяме да престоят 10 min. Прецеждаме гъбите през покрита с хартиен филтър фина цедка, като събираме отделената течност в съд. Изплакваме ги, подсушаваме ги и ги нарязваме на ситно. Почистваме печурките и зеления лук, като нарязваме гъбите на шайби, а лукът на колелца. Настъргваме фино Пармезана.

    2. Обелваме лука, накълцваме го и го задушаваме с ориза в 1 с. л. сгорещено масло за 2 min, докато лукът стане прозрачен. Загасяме с виното. Доливаме водата от гъбите и сипваме малко по малко зеленчуков бульон. Готвим 20 - 25 min, като бъркаме от време на време, докато се получи кремообразна смес.

    3. В 1 с. л. сгорещено масло пържим зеления лук, печурките и манатарките 8 - 10 min, овкусяваме със солта и черния пипер. Разбъркваме внимателно ризотото с останалото масло и пармезана, подправяме го и го оставяме похлупено да почине за кратко. Отгоре подреждаме гъбите.