
Рецептата беше добавена към любимите.
Покажи любимитеРецептата беше премахната от любимите.
Покажи любимитеВъзникна грешка. Опитай по-късно.
Съставки
ориз
ориз (за ризото) | 250 g g | ||
гъби
гъби (сушени манатарки) | 15 g g | ||
печурки
печурка (печурки) | 400 g g | ||
пресен лук пресен лук | 1 връзка връзка | ||
пармезан пармезан | 50 g g | ||
лук шалот лук шалот | 2 | ||
краве масло краве масло | 3 с.л. с.л. | ||
бяло вино бяло вино | 100 ml ml | ||
зеленчуков бульон зеленчуков бульон | 1 l l | ||
сол сол | |||
черен пипер черен пипер |
Добави съставки към нов или съществуващ вече списък за пазаруване
Създай нов списък за пазаруванеРизото с манатарки
Eха! Благодарим ти, че я хареса.
Жалко, че вече не ти е любима. Избери си нова.
Възникна грешка. Опитай по-късно.
Начин на приготвяне
1. Заливаме сушените манатарки със 150 ml вряла вода и ги оставяме да престоят 10 min. Прецеждаме гъбите през покрита с хартиен филтър фина цедка, като събираме отделената течност в съд. Изплакваме ги, подсушаваме ги и ги нарязваме на ситно. Почистваме печурките и зеления лук, като нарязваме гъбите на шайби, а лукът на колелца. Настъргваме фино Пармезана.
2. Обелваме лука, накълцваме го и го задушаваме с ориза в 1 с. л. сгорещено масло за 2 min, докато лукът стане прозрачен. Загасяме с виното. Доливаме водата от гъбите и сипваме малко по малко зеленчуков бульон. Готвим 20 - 25 min, като бъркаме от време на време, докато се получи кремообразна смес.
3. В 1 с. л. сгорещено масло пържим зеления лук, печурките и манатарките 8 - 10 min, овкусяваме със солта и черния пипер. Разбъркваме внимателно ризотото с останалото масло и пармезана, подправяме го и го оставяме похлупено да почине за кратко. Отгоре подреждаме гъбите.